Obyvatele Horní Suché ohrožuje smečka psů

Horní Suchá - Obyvatelé Horní Suché se bojí. Ohrožuje je totiž smečka dvaceti psů, které chová na zahradě jeden manželský pár. Podle dobrovolníků z Moravskoslezského spolku na ochranu zvířat jsou psi špatně živení a bez jakékoliv veterinární péče. Chtěli by je proto majitelům odebrat a najít jim nové domovy.

Se psí smečkou žije Emílie Slezáková pod jednou střechou. Celkem jich má dvacet. Zatím, protože psi se neustále množí.

„Miluji zvířata, chodí tady hodně opuštěných psů a já jsem některé vzala domů. Potom se mi to trochu vymklo z ruky,“ uvedla Emílie Slezáková.

Jenže místní se bojí. Psi jsou totiž často na zahradě úplně sami a bez dohledu. Toho využívají a utíkají.

Reportáž Alexandry Přečkové (zdroj: ČT24)

„Na zábradlí byla holčička, která hystericky křičela, všude kolem ní byli psi, tak jsme ji se sousedem museli sundat dolů. Ona se opravdu bála, ale lidi co tady přihlíželi, jí nepomohli,“ komentoval soužití se psy Petr Perlega, obyvatel Horní Suché.

„Chybí veterinární ošetření, psi nejsou očkovaní, jsou začervení a ani výživa není v pořádku,“ uvedla Barbora Tocauerová, dobrovolnice z Moravskoslezského spolku na ochranu zvířat.

Emílie Slezáková s manželem si zahradu pronajali od obce pod podmínkou, že nebudou chovat žádná zvířata. To ale nedodrželi, proto se musí odstěhovat.

Novou chatu si manželé Slezákovi staví na opuštěném místě kousek od Karviné.

„Psi tady budou mít velký prostor na výběh, potřebujeme plot, aby nám neutíkali ze zahrady,“ informoval Milan Slezák, majitel psů.

Ochránci zvířat chtějí i přesto psům najít nový domov. A nejen těm od manželů Slezákových. V Horní Suché, jen o pár ulic vedle, se totiž další rodina snaží starat o desítku nalezených psů.