„Mějte se, na týden mizím.“ Podobné statusy jsou pozvánkou pro zloděje

Jižní Morava - V létě pravidelně dochází k největšímu počtu vloupání do bytů a domů. Na jihu Moravy se vloni oproti předcházejícímu roku zvýšil počet vykradených nemovitostí o 35 procent. Lidé, kteří v létě vyjíždějí na dovolenou, své byty nechávají špatně zabezpečené, někdy dokonce na svůj odjezd upozorní na sociálních sítích.

Šok zažila po návratu z dovolené i Kateřina Popovičová z Brna. Aby se zloději dostali do jejich zamčeného bytu, vykopli dveře. „Stalo se to za bílého dne, někdy v neděli odpoledne. Ukradli nám fotoaparát, elektrickou kytaru a hodinky,“ popsala Popovičová.

Byt Kateřiny Popovičové se tak zařadil mezi stovky dalších, které během léta „navštívili“ zloději. V posledních letech jim často usnadňují práci sami okradení. Mnoho z nich totiž umisťuje na sociální sítě fotografie svých domů a bytů, které si tak mohou lapkové snadno vytipovat. Zvlášť pokud na sociální sítě napíšou, kdy na dlouho plánovanou dovolenou odjíždí. Pro zloděje je to lákavá „pozvánka“.

Za celý loňský rok bylo na jižní Moravě vykradeno 976 bytů a domů. Na červenec a srpen připadlo 125 případů.

Ve Zlínském kraji policisté evidují celkem 195 vykradených nemovitostí. V letních měsících zloději vykradli 35 domů a bytů.

Podle odborníků není navíc řada dveří dostatečně zabezpečená. Krátká exkurze po bytovém domě ukázala, že řada majitelů se spoléhá jen na obyčejný zámek a do většího zabezpečení neinvestuje. „I když jsou takové dveře zamčené, tak dostat se do bytu je otázka několika vteřin. Dvoukřídlé dveře stačí v řadě případů jen vykopnout,“ popsal zámečník Daniel Kozubík. Štáb České televize ho proto požádal o malý test - dveře s obyčejným zámkem překonal za necelých deset vteřin.

Zámečník Daniel Kozubík testuje bezpečnost dveří (zdroj: ČT24)

Jak se bránit proti vykradení během dovolené

Pokuste se naložit zavazadla na vaši dovolenou co nejrychleji. Omezíte tak čas, po který si vašeho odjezdu může všimnout někdo, kdo by vaší nepřítomnosti rád využil.

Nezatahujte při odjezdu žaluzie nebo závěsy. Tím jen upozorníte, že v bytě nebo domě nikdo není. Spíše použijte časově programovatelné zásuvky, do kterých zapojíte například světlo, rádio nebo televizi. Vytvoříte tak iluzi, že jste stále doma.

Neupozorňujte zbytečně na svou dovolenou. Ne všichni lidé musí vědět o vašem odjezdu. Zvažte, komu o svých plánech říkáte. Velice rizikové je zveřejnění plánované dovolené na sociálních sítích.

Požádejte sousedy nebo známé o pomoc. Za doby vaší nepřítomnosti mohou lidé, kterým důvěřujete, vybírat schránku, občas vyvětrat nebo jen dohlížet na vaši nemovitost. Při delší dovolené také může na vaši nepřítomnost upozornit například neposekaný trávník nebo zvadlé květiny.