Klíšťat je dvojnásobně víc než loni

Moravskoslezský kraj - Dvojnásobně vyšší výskyt klíšťat než loni je podle Státního zdravotního ústavu v části Moravskoslezského kraje a taky na Jesenicku a Šumpersku. Skoro devadesát případů lymské boreliózy a sedm pacientů s klíšťovou encefalitidou hlásí taky moravskoslezští hygienici. A bude jich dál přibývat.

Ivanu Markovou bolela hlava, zvracela a nemohla spát. Když přišla k doktorovi, diagnóza byla jasná: klíšťová encefalitida. A Ivana byla překvapená, žádné klíště si totiž nenašla, stejně jako skoro polovina pacientů s podobnými příznaky.

Reportáž Venduly Horníkové (zdroj: ČT24)

„Ještě se nemůžu pořádně napít, protože se mi třesou ruce a celé prázdniny budu ještě ležet, protože se musím léčit. Možná ještě v září nepůjdu do školy,“ uvedla Ivana Marková, pacientka.

Kromě Ivany Markové leží na infekčním oddělení opavské nemocnice ještě další dva pacienti s podezřením na encefalitidu. Jen tady se letos léčilo s encefalitidou celkem dvanáct lidí

Léčí tady totiž pacienty nejen z Opavska a Bruntálska, kde je tradičně nejvyšší výskyt klíšťat v regionu, ale taky ze Šumperka a Jesenicka.

„Normálně by měl být výskyt klíšťat asi třicet na sto metrů čtverečních, teď je v podhorských oblastech šedesát až sedmdesát klíšťat na sto metrů čtverečních,“ informoval Milan Daniel ze Státního zdravotního ústavu.

„Když bychom mluvili o borelióze, tak to už jsou desítky a desítky případů, které na ambulanci vidíme jak s časnou formou, tak bohužel i s pozdní formou, kdy většinou dojde k přehlédnutí prvních příznaků a pacienti přicházejí už se závažnými případy, jako je postižení kloubů nebo srdíčka,“ uvedl Petr Kümpel, primář infekčního oddělení, Slezská nemocnice Opava.

A podle hygieniků bude případů ještě přibývat. Klíšťat je letos víc než loni hlavně kvůli dlouhé zimě a vlhkému jaru.

Prevence před encefalitidou je přitom podle lékařů jednoduchá – nechat se očkovat. Vakcína je totiž ve více než devadesáti procentech účinná. V těchto dnech je navíc výskyt klíšťat velmi vysoký. Lidé by tak měli používat repelenty a nesedat si ve vysoké trávě.

Vydáno pod