Luhačovice opět patří Leoši Janáčkovi a jeho hudbě

Luhačovice – Festival Janáček a Luhačovice zahájí dnes odpoledne Fanfárový dechový orchestr Brno u Busty Leoše Janáčka pod Lázeňským divadlem. Lázeňské město si proslulý hudební skladatel oblíbil, na začátku 20. století ho často navštěvoval. Od Janáčkova úmrtí letos uplyne 85 let.

Na odpolední slavnostní zahájení, které u Busty Leoše Janáčka začíná o půl páté odpoledne, volně naváže zahajovací koncert festivalu. V domě kultury Elektra zahraje Filharmonie Bohuslava Martinů Lašské tance od Leoše Janáčka spolu se Slovanskými tanci Antonína Dvořáka. „Při koncertu se rovněž představí mladý nadějný sólista, houslista Jan Mráček, nejmladší laureát v historii Pražského jara 2010,“ podotkla Milena Hrbáčová z pořádající společnosti Lázně Luhačovice.

Na dalších čtyřech koncertech v Lázeňském divadle vystoupí například hornista Radek Baborák se souborem Baborák Ensemble a klavíristou Karlem Košárkem. Zahraje také německá houslistka Sophia Jaffé, jazzman, flétnista a skladatel Jiří Stivín či slovenský tenorista Miroslav Dvorský, který svým recitálem světových písní a árií festival zakončí.

Program 22. ročníku festivalu Janáček a Luhačovice

Součástí festivalu je i přednáška muzikologa a skladatele Miloše Štědroně o Janáčkovi a jeho díle. Na páteční odpoledne připravil Luhačovický okrašlovací spolek Calma vycházku Po zarostlém chodníčku Leoše Janáčka, která přiblíží historii skladatelových pobytů v Luhačovicích.

Leoš Janáček (3. července 1854 Hukvaldy – 12. srpna 1928 Ostrava) byl světově uznávaný český hudební skladatel klasické hudby. Janáčka řadí hudební kritici mezi jednoho z nejoriginálnějších skladatelů světové a české hudební moderny, především pro melodiku vycházející z moravské lidové hudby, zejména z regionů Slovácka a Lašska. Ve světě je znám hlavně díky operám operám Káťa Kabanová, Příběhy lišky Bystroušky, Z mrtvého domu, orchestrálně-vokálnímu dílu Glagolská mše, Sinfoniettě, symfonické básni Taras Bulba a komorním skladbám, především smyčcovým kvartetům.