Hýbánky a Jogínci zvednou děti ze židlí

K pravidelnému protažení budou děti lákat dva nové pořady orientované na pohyb. Brněnské studio České televize je připravuje pro nový dětský kanál ČT:D, který si diváci poprvé naladí už 31. srpna. U Jogínků se děti naučí základy jógy, při Hýbánkách si zacvičí na lidové písničky.

Každý den alespoň pár minut pohybu - taková je koncepce podvečerního „cvičebního okénka“ na Déčku. Střídat se v něm budou celkem tři pohybově zaměřené pořady, z nichž dva vznikají v brněnském studiu České televize.

„Naší cílovou skupinou jsou děti ve věku čtyři až osm let, tedy předškoláci a mladší školáci. Hlavním smyslem pořadů je, aby děti před počítačem nebo televizí pořád jen neseděly. Chceme je zvednout ze židlí a motivovat k pohybu, ale rozhodně to nebude žádný nudný tělocvik,“ slíbila manažerka vývoje brněnského studia Svatava Šenková.

Hýbánky: Veselé cvičení s pomůckami, které má každý doma

Hýbánky nabídnou cvičení pro nejmenší. Děti se zde setkají se dvěma průvodci - nápaditou cvičitelkou Kristýnou Štarhovou, studentkou muzikálového herectví na JAMU, a klavíristou Zdeňkem Králem.

„Zatímco cvičitelka připravuje pro jednotlivé písničky vlastní hravé choreografie, Zdeněk Král je provází na klavír a připraven je také k pohotové hudební improvizaci s ohledem na nejrůznější situace, které při natáčení vznikají,“ řekla dramaturgyně pořadu Yvetta Voráčová s tím, že oba protagonisté se velmi dobře doplňují. „Dohromady pak tvoří komickou dvojici, na kterou děti s nadšením reagují - ona je velmi živá, on vystupuje jako smutný klaun za klavírem,“ doplnila Voráčová.

Děj se odehrává v kulisách „snového“ dětského pokojíčku plného pestrých barev a prvků evokujících nejrůznější pohybové aktivity.

Součástí každého dílu je rozcvička za klavírního doprovodu, následuje cvičení na jednu lidovou píseň, kterou zpívá cvičitelka a děti, které cvičí spolu s ní ve studiu, stejně jako diváci u obrazovek se k ní mohou přidat. Choreografie vlastní cvičební sestavy vychází z obsahu písně a pracuje s jednoduchými cviky, které zvládne bez problémů každé dítě. Při cvičení navíc děti používají i nejrůznější pomůcky. „Jsou to vždy věci, které diváci běžně najdou doma - pokličky, hrníčky, plyšáci, šátky, utěrky a podobně. Třeba brčka se dají využít jako komáří sosáčky,“ uvedla manažerka vývoje.

Jogínci: Poznávání přírody jinak

Jogínci mají děti nenásilnou formou seznámit s odlišným druhem pohybové aktivity, než na jaký jsou zvyklé ze škol, školek a různých kroužků. „Snažíme se zachovat principy jógy, ovšem cvičení je zde přizpůsobené nejmenším dětem. Pozice kopírují například zvířata nebo věci, které děti znají z přírody a každodenního života. Je to zábava a zároveň netradiční forma poznávání světa,“ vysvětlila Svatava Šenková.

Cvičení provázejí říkanky, které dětem pomáhají zapamatovat si pořadí jednotlivých ásán. Speciálně pro pořad je napsal režisér a spoluautor scénáře Pavel Šimák. V postprodukci poté tvůrci využívají barevné grafiky. „Když dítě cvičí například sovu, stane se sovou skutečně i tím, že pomocí grafiky danou pozici neboli ásanu dokreslíme, aby si diváci uvědomili podobnost pozice s tím, podle čeho je pojmenovaná. Jsme především vizuální médium a snažíme se o to, aby byl pořad obrazově hezký,“ dodala Šenková.

Idea cyklu vychází mimo jiné z poznatků dětských lékařů a psychologů, kteří se stále častěji setkávají s dětmi trpícími potížemi pohybového aparátu či hyperaktivitou. Praxe cvičitelů dětské jógy u nás i v zahraničí dokazuje, že cvičení jógy může dětem v těchto oblastech významně pomoci.

V roli instruktorky se představí Kristýna Nečasová, učitelka v mateřské škole a zkušená cvičitelka dětské jógy, která se tomuto tématu věnovala i ve své diplomové práci.

Cvičení na každý den

První rozcvička odstartuje hned v pondělí 2. září 2013. Pohybové okénko na ČT:D bude malé diváky provázet každý den od 17.30 hodin. S Jogínky budou cvičit každou sobotu a neděli, Hýbánkám budou patřit pondělí, středa a pátek. Ve dvou zbývajících dnech se děti mohou těšit na Taneční hrátky v produkci pražského studia.