Velká voda poničila vesnici roku. Pomoc od státu zatím nepřišla

Komňa - Před dvěma lety byla Komňa Vesnicí roku, 10. června ji proměnila velká voda k nepoznání. S následky povodní budou v obci bojovat ještě několik měsíců. Na milionové škody poslal stát zatím jen padesát tisíc korun. Malebná obec v Bílých Karpatech nemá na potřebné opravy peníze, svépomocí zkouší alespoň provizorní řešení.

Voda, kterou nikdo nečekal, protrhla po intenzivních deštích hráz víceúčelové nádrže nad obcí. Průtrž mračen zvedla i hladinu říčky Koménky. Během pár okamžiků vrthla do Komni voda, která poničila domy, chodníky i silnice.

Ministerstvo pro místní rozvoj bezprostředně po údálosti poslalo Komni padesát tisíc korun. Skutečná škoda na obecním majetku se ale vyšplhala na pět milionů korun. Roční rozpočet obce na Slovácku je přitom jen sedm milionů. Kvůli neočekávaným výdajům muselo vedení Komni pozastavit řadu plánovaných akcí, na které nyní nejsou peníze. Na zasíťování pozemků pro nové rodinné domy si tak zájemci budou muset ještě počkat.

Obec Komňa žádá o finanční pomoc

V případě zájmu o pomoc obci Komňa je možné zaslat finanční prostředky na obecní účet: 14824721/0100. Variabilní symbol: 9913001.

Více než měsíc po bleskové povodni jsou dodnes na některých domech vidět nánosy bahna. Obecní chodníky jsou zničené, na mnoha místech je poškozená i silnice. Tu Komňané mohli opravit jen provizorně, zasypali ji šterkem. Na větší opravy nemají peníze. V obci chybí také lávky a nutné zábradlí. To prozatím nahrazuje páska.

Uherskobrodská radnice se rozhodla poslat Komni a Bystřici pod Lopeníkem, kde voda také způsobila nemalé škody, sto tisíc korun. Dalších dvaadvacet tisíc korun vybrali lidé v rámci tamního benefičního koncertu na Masarykově náměstí. Ačkoliv si místní solidarity okolních měst a obcí velice váží, na opravy potřebují mnohem vyšší částky.

Ministerstvo původně přislíbilo poslat až sedmdesát procent všech uznatelných nákladů, jenže finanční pomoc musí ještě schválit vláda. „Líto nám to je, samozřejmě, ale víc udělat nemůžeme. Prostě musíme čekat,“ prohlásil starosta Komni Karel Navrátil (nez.), který stát o peníze požádal.

„Já se mohu zavázat k jediné věci, že v žádném případě nebudeme jakékoliv termíny natahovat nebo prodlužovat,“ uzavřel otázku finanční pomoci nový ministr pro místní rozvoj František Lukl.

Starosta Karel Navrátil (nez.) popisuje následky velké vody (zdroj: ČT24)