Výzkum pikornavirů umožní vývoj nových léků

Brno – Zkoumat pikornaviry, které způsobují nachlazení, ale i některé závažné nemoci, bude moci virolog Pavel Plevka z brněnského institutu CEITEC MU. Na výzkum získal evropský grant 2 miliony euro. Peníze mu umožní vybavit laboratoř a na pět let zaměstnat osm dalších vědců. Základní výzkum by měl v budoucnu umožnit vývoj nových léků.

Způsobují obyčejné nachlazení, ale i závažné nemoci jako třeba encefalitidu. Přesto na ně zatím není lék. „Pikornaviry jsou největší skupinou virů, proti kterým nejsou žádná dostupná léčiva. Známe je už dlouhou dobu, ale neznáme je dost,“ uvedl virolog Pavel Plevka z výzkumného centra CEITEC MU.

Aby bylo možné viry poznat a pak na ně vyvinout účinné léky, získal Pavel Plevka evropský grant 2 miliony eur. „To mi umožní zaměstnat asi osm lidí po dobu pěti let. Taky mi grant umožní nakoupit vybavení, které bude pro výzkum zásadní,“ vysvětlil vědec.

O výzkumu hovoří virolog Pavel Plevka (zdroj: ČT24)

Pavel Plevka a jeho tým budou zkoumat, jak spolu reagují lidské buňky a pikornaviry. „Tak popíšeme, jak probíhá jejich pomnožování v hostiteli,“ upřesnil Plevka. Výzkum bude jen prvním krokem na cestě k novým lékům, jejich vývoj pak už bude na farmaceutických firmách. „Náklady na vývoj léčiv se pohybují v řádech stovek milionů dolarů. My se budeme soustředit pouze na popis života virů. Už jsme ale navázali spolupráci s farmaceutickými firmami, takže potenciálně se budeme podílet i na některých dalších krocích ve vývoji léčiv,“ dodal Plevka. Zároveň ale mírní případné nadšení, v lékárnách se preparáty proti pikornavirům mohou objevit nejdřív za deset let. „Podle mě ale spíš za deset až dvacet let. Jsme úplně na začátku,“ upozornil virolog.

Grant jako známka kvality

„Jsme na toto ocenění nesmírně pyšní. Tento grant je pro Česko výzva, jenom tři procenta přihlášených projektů grant opravdu dostanou. Je velmi prestižní,“ chválil výkonný ředitel centra CEITEC Markus Dettenhofer. Podle něj je grant důležitým signálem celému vědeckému světu. „Posiluje naši vizi nejen velmi dobrého a skvělého institutu v rámci České republiky, ale vysílá signál celé Evropě, jak dobří ve skutečnosti můžeme být,“ řekl Dettenhofer.

Velkou výhodu dává grant i samotným vědcům, kterým umožní dlouhodobý výzkum. „Dává laboratoři oporu ne jen na jeden nebo dva roky, ale na mnoho let dopředu. Tím umožní výzkumníkovi nemyslet jen v krátkodobém horizontu, ale i v dlouhodobém. Může myslet na větší výzkumné otázky,“ vysvětlil Dettenhofer.