Starostové ze Sdružení obcí na ochranu beskydského regionu jednali s OKD

Ostrava  - V případě demolice černých staveb na dole Frenštát půjdeme třeba až k soudu. To je vzkaz, který vedení těžební firmy OKD dnes dalo starostům beskydských obcí na setkání v Ostravě. Těžaři zároveň potvrdili, že frenštátský důl nabízejí k prodeji společně s šachtou v Paskově. V případě uzavření Paskova si ale Frenštát ponechají.

Až dosud si vyměňovali názory na dálku. Dnes přijeli starostové ze Sdružení obcí na ochranu beskydského regionu do Ostravy, přímo do sídla těžařů.

Reportáž Michala Poláška (zdroj: ČT24)

Očekávaným hlavním tématem byla demolice staveb na dolu Frenštát. Před měsícem rozhodl stavební úřad, že padesát budov stojí načerno. Těžaři se ale odvolali, starostové přijeli požádat o vysvětlení. 

„OKD by mělo splnit slib. Firma slíbila, že když takovéto rozhodnutí přijde, bude ho respektovat. Uvidíme, co bude dál,“ uvedla Markéta Blinková, starostka Rožnova pod Radhoštěm.

Po zhruba hodinovém uzavřeném jednání je jasno. Těžaři se dolu ve Frenštátě jen tak nevzdají. Spor tak může nakonec skončit až u soudu.

„Závěrečným rozhodnutím není rozhodnutí stavebního úřadu. Pokud měla firma možnost odvolat se a pokud si myslí, že to je správné, tak to samozřejmě udělala,“ informoval Vladislav Sobol, mluvčí OKD.

Obce chtějí bojovat dál.

Dalším tématem schůzky byl Důl Paskov. Ten sice v Beskydech neleží, šachta ve Frenštátě pod něj ale formálně patří. OKD chce přitom Paskov buď prodat, nebo spíše zavřít.

Naděje, že by při pravděpodobném ukončení těžby v Paskově automaticky skončily aktivity OKD ve Frenštátě, jsou podle těžařů liché.

„Důl Frenštát je s Paskovem svázaný pouze organizačně, je pod něj organizačně přičleněn a v případě potřeby je možné samozřejmě tyto dvě složky oddělit,“ informoval Vladislav Sobol, mluvčí OKD.

Ani projekt na zasypání dolu hlušinou nakonec starosta Trojanovic neprosadil. Těžaři trvají na tom, že těžní věže jsou k udržování ložiska, což jim údajně nařizuje stát, nutné.