Sezóna pálenic začíná. Nejvíc bude meruňkovice

Brno - První jihomoravské pálenice tento týden zahájily sezónu. Narozdíl od loňské katastrofální sezóny, kdy takřka nebylo co pálit, letos pěstitelé očekávají nadprůměrnou úrodu třeba meruněk. Než zkvašené ovoce začnou pálit, musí pálenice projít kontrolou celní správy.

Celníci musí jen na jižní Moravě zkontrolovat a zapečetit stovky pálenic. Už teď totiž do některých z nich pěstitelé přináší zkvašené ovoce. „Sezóna začíná třešněmi, jejichž pálení už se prolíná s meruňkami. Ty se pálí do října a pak na ně hned navazují švestky, jablka nebo hrušky,“ řekl spolumajitel pálenice František Hlaváč.

Podle odhadů tvoří pálenky z domácího ovoce jen několik procent celkové spotřeby alkoholu u nás. V letošním roce zatím celníci evidují 1,3 milionů litrů pálenky, statistiky by ale mělo vylepšit druhé pololetí.

Spolumajitel pálenice František Hlaváč o letošní úrodě (zdroj: ČT24)

V pálenicích letos očekávají nadúrodu meruněk, na jednom stromě jich je v průměru asi osmdesát až 100 kilogramů, vloni to byla sotva polovina. Pálit se chystá i Pavel Žmolík. „Je to ryze rodinná záležitost. Sklidit se musí jen to ovoce, které je zralé, čisté a nesmí tam přijít nic jiného, co by mohlo znehodnotit kvas,“ popsal pěstitel. Meruňky odveze Pavel Žmolík na vypálení nejspíš příští měsíc - podobně jako většina pěstitelů.

Pálenice proto už začínají naplňovat svoje pořadníky. Podle provozovatelů se na předběžném zájmu metylalkoholová kauza z loňského roku vůbec neprojevila. „Každá pálenka obsahuje promile metylalkoholu, ale to množství je tak malé, že nedokáže ohrozit vůbec nikoho,“ uvedl spolumajitel pálenice v obci Hrušky na Břeclavsku Josef Šmerák.

Jedinou pálenicí, která vyrobila lihovinu s metylalkoholem je PP FAKR z Ostravy-Radvanic. Ta letos přišla o licenci poté, co celníci zjistili, že pančuje pálenku denaturovaným lihem.

Vydáno pod