Celníci musí jen na jižní Moravě zkontrolovat a zapečetit stovky pálenic. Už teď totiž do některých z nich pěstitelé přináší zkvašené ovoce. „Sezóna začíná třešněmi, jejichž pálení už se prolíná s meruňkami. Ty se pálí do října a pak na ně hned navazují švestky, jablka nebo hrušky,“ řekl spolumajitel pálenice František Hlaváč.
Podle odhadů tvoří pálenky z domácího ovoce jen několik procent celkové spotřeby alkoholu u nás. V letošním roce zatím celníci evidují 1,3 milionů litrů pálenky, statistiky by ale mělo vylepšit druhé pololetí.

Spolumajitel pálenice František Hlaváč o letošní úrodě
V pálenicích letos očekávají nadúrodu meruněk, na jednom stromě jich je v průměru asi osmdesát až 100 kilogramů, vloni to byla sotva polovina. Pálit se chystá i Pavel Žmolík. „Je to ryze rodinná záležitost. Sklidit se musí jen to ovoce, které je zralé, čisté a nesmí tam přijít nic jiného, co by mohlo znehodnotit kvas,“ popsal pěstitel. Meruňky odveze Pavel Žmolík na vypálení nejspíš příští měsíc - podobně jako většina pěstitelů.
Pálenice proto už začínají naplňovat svoje pořadníky. Podle provozovatelů se na předběžném zájmu metylalkoholová kauza z loňského roku vůbec neprojevila. „Každá pálenka obsahuje promile metylalkoholu, ale to množství je tak malé, že nedokáže ohrozit vůbec nikoho,“ uvedl spolumajitel pálenice v obci Hrušky na Břeclavsku Josef Šmerák.
Jedinou pálenicí, která vyrobila lihovinu s metylalkoholem je PP FAKR z Ostravy-Radvanic. Ta letos přišla o licenci poté, co celníci zjistili, že pančuje pálenku denaturovaným lihem.