Znojmo drží neporazitelnost, Jihlava je stále bez bodu

Brno, Uherské Hradiště - Nováček první fotbalové ligy Znojmo v domácí premiéře v brněnském azylu remizovalo s Teplicemi 0:0 a získalo stejně jako v prvním kole bod. Fotbalisté Slovácka porazili v domácím zápase Vysočinu Jihlava 2:1. O výsledku rozhodla tři minuty před koncem přesná hlavička Vlastimila Daníčka.

Znojmo drží neporazitelnost

Znojmo překvapilo soupeře jednoduchou kombinační hrou na jeden dotyk, kterou získalo územní převahu. „Začátek byl zcela podle mých představ. Nepustili jsme soupeře k jeho nebezpečným útokům ze strany. Škoda, že jsme si neporadili v koncovce,“ uvedl kouč Leoš Kalvoda. Děravá teplická obrana jen s problémy čelila tlaku, chyby spoluhráčů zachraňoval brankář Grigar. Vyznamenal se ve 20. minutě, kdy v poslední chvíli vytlačil Buchtovu střelu.

Utkání Znojmo - Teplice
Zdroj: Václav Šálek/ČTK

Další příležitosti ke skórování ligový nováček zahodil zbrklostí a nepřesností. Teplický trenér Ščasný nebyl s výkonem svých svěřenců spokojen a ve 24. minutě stopera Kaufmana vystřídal Jablonský. „Ve vedru neměl Kaufman svůj den. Nechával Heinzovi i Oklešťkovi hodně prostoru. Proto jsem se rozhodl k tak brzké výměně,“ uvedl Ščasný. Výkon hostů se pak zlepšil, srovnali krok a v protiútocích hrozili technicky dobře vybavení Litsingi s Nivaldem. Brankáře Hrubého ale vážněji neohrozili.

Po změně stran se Znojmo potýkalo s herním výpadkem a Teplice se třemi Afričany v sestavě převzaly iniciativu. Severočeši ovládli střed hřiště a dostali protivníka pod tlak. Znojemští zadáci často řešili situace jen nepřesnými odkopy. V 54. minutě se ocitl po Vachouškově akci zcela sám před Hrubým nejlepší teplický střelec Litsingi, jenž lobem přehodil nejen protihráče, ale i branku. „Hráli jsme v těchto fázích hodně nepřesně, za což jsme zaplatili ztrátou sil,“ poznamenal Kalvoda.

V závěrečné půlhodině Znojmo srovnalo krok. Kombinaci oživili střídající Zeba s Vašíčkem. Rozhodnout mohl v závěru střídající Mahmutovič, ale sám před znojemskou brankou promáchl a netrefil míč. Stejný hráč tři minuty před koncem zahodil i další šanci, když jeho slabá střela skončila v náruči Hrubého. „Podle průběhu jsme ztratili dva body. Ovšem i remíza venku je cenná. Sahali jsme po vítězství, o které jsme se připravili špatnou koncovkou,“ posteskl si Ščasný.

1. SC Znojmo - FK Teplice 0:0

Rozhodčí: Franěk - Wilczek, Vlasjuk. ŽK: Buchta, Nepožitek - Jablonský, Krob, Nivaldo. Diváci: 2 063.

ZNOJMO: Hrubý - Helísek, Jonov, Hnaníček, Mudra - Hrošovský (57. Zeba), Buchta - Lacko, Nepožitek, Okleštěk (67. Vašíček) - Heinz (81. Tomeček). Trenér: Kalvoda.

TEPLICE: Grigar - Matula, Kaufman (24. Jablonský), Lüftner, Krob - Ljevakovič, Vachoušek - Litsingi, Jindráček (59. Táborský), Nivaldo - Salami (69. Mahmutovič). Trenér: Ščasný.

Studio fotbal (zdroj: ČT24)

Jihlava je stále bez bodu

Oba celky se kombinačně trápily a po dvou až třech přihrávkách se dostal k míči protivník. Jihlava se marně pokoušela o nakopávané míče na osamoceného útočníka Přeučila. Značně nudný průběh utkání oživila ve 33. minutě vedoucí branka Jihlavy. Domácí obránce Kubáň zaváhal, kolem něj se prosmýkl Masopust a přízemní střelou otevřel skóre zápasu.

Po inkasovaném gólu přidalo Slovácko na aktivitě, která těsně před přestávkou vynesla vyrovnání. Valenta rozehrál trestný kop, jihlavští obránci nechali prostor Ondřejkovi a na jeho přesnou hlavičku už Blažek nestačil reagovat.

Ve druhém poločase převzalo režii zápasu do svých rukou Slovácko, ale z územní převahy mnoho nevytěžilo. Brankář Blažek působil na domácí útočníky jako magnet přitahující míče. Do jihlavského gólmana se trefili Ondřejka i Kerbr.

Utkání Slovácko - Jihlava
Zdroj: Zdeněk Němec/ČTK

Tři minuty před koncem ale udeřilo Slovácko ze standardní situace podruhé. Po Valentově trestném kopu už na přesnou Daníčkovu hlavičku brankář Blažek nedosáhl.

Vysočina Jihlava alespoň vstřeleným gólem ukončila nevydařenou sérii v Uherském Hradišti, kdy v předcházejících dvou zápasech vyšla střelecky naprázdno. Slovácko naopak ukončilo špatné premiéry z předcházejících dvou ročníků, kdy v domácím ligovém startu nebodovalo.

„První půle z naší strany nebyla dobrá. Soupeř měl hlavně v úvodní části hodně brejků, ve druhém poločase jsme už měli více míč na svých kopačkách. Jihlava začala ve druhém poločase hodně kazit. Citelnou ztrátou byla pro nás absence Libora Doška, na kterém jsme stavěli taktiku,“ řekl trenér Slovácka Habanec.

„Po dvou prohraných zápasech nám začíná docházet, že druhý ročník bude hodně složitý,“ uvedl jihlavský kouč František Komňacký. „Celý týden jsme se připravovali na standardní situace soupeře. Dostali jsme z nich oba góly. Můžeme naříkat pouze sami nad sebou,“ konstatoval suše.

1. FC Slovácko - Vysočina Jihlava 2:1 (1:1)

Branky: 45. Ondřejka, 87. Daníček - 33. Masopust. Rozhodčí: Proske - Peřina, Kotík. ŽK: Kerbr, Trousil, Kuncl - Jánoš. Diváci: 4254.

Slovácko: Melichárek - Kuncl, Trousil, Košút, Kubáň - Rada - Ondřejka (84. Fujerik), Daníček, Valenta (90. R. Mezlík), Kerbr - Haša (65. Martan). Trenér: Habanec.

Jihlava: Blažek - Marek, Šourek, Kopic, Josl - Jánoš, Koloušek - Masopust (87. Karlík), Jungr (76. Šimonek), Vaculík - Přeučil (63. Harba). Trenér: Komňacký.

Vydáno pod