Žižkov podlehl nováčkovi z Třince a jako první tým nevyhrál doma

Praha – Fotbalisté Třince se stali první týmem v novém ročníku Fotbalové národní ligy, který dokázal zvítězit na hřišti soupeře. Nováčkovi se to povedlo na hřišti Viktorie Žižkov, kde Slezané vyhráli po brankách Cepláka a Matouška 2:0. V předchozích čtyřech zápasech soutěže přitom venkovní týmy daly dohromady jediný gól.

Vítěz minulého sezony MSFL se ujal vedení už ve 12. minutě, kdy si Ceplák zpracoval Malířův centr a v koncovce nezaváhal. To už měl za sebou dvě velké šance Žižkov, který byl i po zbytek zápasu aktivnější a vytvářel si řadu dobrých šancí. Ale domácí dusil brankář Bruk, který lapil hned tři obrovské šance soupeře. Konečnou podobu dal výsledku v nastaveném čase obránce Matoušek, jenž na půlce vyhrál souboj s brankářem domácích a po sólu přes půl hřiště zakončil do prázdné branky.

Nováček Frýdek-Místek rozdrtil Bohemians, vyhrálo i Ústi a Sokolov

Frýdek-Místek se do druhé ligy vrátil po 13 letech, ale proti Bohemians rozhodně nepůsobil jako nervózní nováček. Naopak v 7. minutě domácí vedli 2:0 po gólech Šroma a Literáka. Ještě do poločasu pak zvýšili Lukeš a Hynek Prokeš, který se trefil hned dvakrát, navíc přidal dvě asistence. Hostům se povedlo snížit až v úplném závěru utkání.

Ústí potvrdilo proti vítězi minulého ročníku ČFL roli favorita. Do vedení šli domácí ale až ve 36. minutě kuriózní trefou Veverky, který zhruba ze čtyřiceti metrů z kraje hřiště odcentroval před branku a míč skončil za zády brankáře Pávka. „Předtím to byl v úmorném vedru vyrovnaný souboj, po vedoucím gólu jsme už byli lepším týmem,“ konstatoval trenér Severočechů Lukáš Přerost. Po změně stran zúročili převahu Moulis a Zeman.

V duelu čtvrtého týmu předchozí sezony Sokolova s šestým Zlínem otevřel skóre šest minut před přestávkou Čada, pět minut po změně stran zvýšila nová posila Kobylík. Míč skončil i v domácí síti, ale stejně jako po jiné sokolovské akci tomu předcházel ofsajd. Šanci hostů na zkorigování ztížil v 66. minutě Hájek faulem, za který dostal druhou žlutou kartu a musel ze hřiště.

Budějovice na úvod porazily Táborsko

V prvním poločase neuspěl v několika šancích domácí Kalod, prosadila se až jiná letní posila Dynama Chmelo. V 59. minutě se po Klesově trestném kopu dostal míč až na zadní tyč ke slovenskému ofenzivnímu hráči, který o břevno skóroval. Povzbuzení domácí brzy nato své vedení navýšili opět po standardní situaci. Po Hanzlíkově rohu osamocenému Lengyelovi střela sice nesedla, ale zaplula k levé tyči Tomovy branky.

Hosté se v závěru snažili korigovat, ale trenér Pavel Hoftych se při soutěžní premiéře na lavičce Dynama mohl radovat s výhry s čistým kontem. „Z naší strany panuje velká spokojenost se ziskem tří bodů, které jsou na úvod hodně důležité,“ řekl domácí kouč. „Ve hře bylo hodně chyb a ztratili jsme hodně míčů. Ale jsem spokojený i s tím, jak kluci k utkání přistoupili. Hráli týmově a už před zápasem bylo vidět, že touží po vítězství,“ dodal Hoftych.

Sestřih utkání České Budějovice - Táborsko (zdroj: ČT24)

1. kolo druhé fotbalové ligy:

Sokolov - Zlín 2:0 (1:0)
Branky: 39. Čada, 50. Kobylík. ŽK: Hofmann, Jurdík, Šamánek - Hájek, Poznar, Ruskovský. ČK: Hájek. Rozhodčí: Bílek - Urban, Kotalík. Diváci: 1025.

Sokolov: Dvořák I. - Blažek, Vondráček, Hofmann, Dvořák II. - Čada, Vrtělka - Vaněček (84. Machek), Kobylík (87. Šamánek), Hrubý - Jurdík (90. Holub). Trenér: Jindra.

Zlín: Dostál - Pazdera, Malý, Hájek, Hubáček - Holík (56. Poznar), Polách, Elšík, Hruška (68. Bartolomeu) - Malcharek, Železník (56. Ruskovský). Trenér: Kalivoda.

Ústí nad Labem - Vltavín 3:0 (1:0)
Branky: 35. Veverka, 54. Moulis, 80. Zeman. Rozhodčí: Houdek - Černý, Fišer. ŽK: Zeman - Pečeňa, Valášek. Diváci: 1212.

Ústí nad Labem: Novák - Zeman, Valenta, Švec, Dvořák - Jursa, Peterka, Martykán - Veverka (67. Leibl), Smola (7. Mujagič), Moulis (82. Vacek). Trenér: Přerost.

Vltavín: O. Pávek - Bureš, M. Pávek, Krimlák, Hájek - Očovan, Valášek, Pečeňa (60. Kozák), Škovránek (85. Lancz) - Předota, Franěk (69. Klán). Trenér: Knížek.

Dynamo České Budějovice - MAS Táborsko 2:0 (0:0)
Branky: 59. Chmelo, 69. Lengyel. Rozhodčí: Paták - Hrabovský, Zeman. ŽK: Hanzlík, Linhart - Šimák, Cíferský, Javorek, Kočí. Diváci: 2974.

Č. Budějovice: Daněk - Klesa, Lengyel, Machovec, Hanzlík - Ježdík, Rakovan (68. Benát), Rýdel, Chmelo (87. Němec) - Kalod, Linhart (77. Ibragimov). Trenér: Hoftych.

Táborsko: Toma - Sladký, Cíferský, Mráz, Kotrba - Presl (77. Kočí), Javorek, Šiml, Šimák, Tusjak (67. Strnad) - Musiol (67. M. Vukadinovič). Trenér: Nádvorník.