Zdravotní sestry pletou oblečky pro nedonošené novorozence

Brno - Zdravotní sestry z brněnské dětské nemocnice se věnují svým malým pacientům i po práci. Ve volném čase a zadarmo pletou čepice a bačkůrky nedonošeným novorozencům. Oblečení v jejich velikosti se totiž běžně koupit nedá, přitom právě nejmenší děti musí být neustále v teple.

Ludmila Pecková sedí ve svém obývacím pokoji s pletacími jehlicemi v rukou. Dopoledne má volno, večer pletení vymění za směnu v brněnské dětské nemocnici, kde pracuje jako dětská sestra. „Tohle budou bačkůrky pro naše mrňousky,“ ukazuje Pecková další ze svých výtvorů. 

Jedním z „mrňousků“ je i Matěj. Narodil se začátkem července a váží něco přes jedno kilo, proto stráví ještě několik týdnů v inkubátoru. „Přestože je v inkubátoru víc než 30 stupňů, tyto děti ztrácí velké množství tepla povrchem tělíčka, nejvíc hlavou,“ vysvětlila dětská lékařka Lia Elstnerová. Čepici, vestu a papučky proto dostal i malý Matěj. 

NO COMMENT: Pletení oblečků pro nedonošené děti (zdroj: ČT24)

Oblečení pro nedonošené novorozence je ve velikosti, kterou žádná firma nevyrábí. „V našem obchodě nabízíme nejmenší velikost padesát, což je pro děti od dvou a půl kila do tří kilo. Menší velikosti bohužel dostupné nejsou,“ potvrdila majitelka obchodu s kojeneckými potřebami Sylva Jadrná. 

Dětské sestry z brněnské nemocnice už ale nepletou samy. Připojují se další dobrovolnice. Například babičky, kterým v nemocnici leží vnoučata. Malí pacienti tak mohou mít na sobě každý den jiný „model“.