Ve Vsetíně přestavují náměstí podle přání místních

Vsetín - Vsetínská radnice začala opravovat náměstí Svobody. Prostranství dostane nový povrch, více zeleně a další mobiliář. Vzhled náměstí ovlivnily také stovky místních obyvatel, kteří se vyslovili při veřejných projednáváních a na internetových stránkách města. Úpravy budou stát téměř tři miliony, práce by měly skončit v první polovině listopadu.

Prach nebo bláto, minimum zeleně a nepohodlné lavičky – tak doteď vypadalo vsetínské náměstí Svobody. Nelíbilo se ani lidem, ani radnici. S autorem původního návrhu architektem Igorem Kovačevičem proto město jednalo o případných změnách, nové návrhy pak připomínkovali místní obyvatelé. „K původním šesti variantám se vyjádřilo přes šest set šedesát lidí,“ potvrdila starostka Iveta Táborská (ODS). 

Za úpravy náměstí bojovala především iniciativa "Osvoboďme náměstí".

Hlavní podmínkou nové přestavby bylo nahrazení prašného mlatového povrchu. Ten teď částečně nahradí betonová dlažba, asi 1500 metrů čtverečních pokryje tráva. „Jednání nebyla jednoduchá, a tak jsem ráda, že se podařilo splnit slib, že náměstí Svobody bude ještě letos zelenější,“ uvedla starostka.

O náměstí hovoří starostka Vsetína Iveta Táborská (ODS) (zdroj: ČT24)

Na náměstí přibude relaxační zóna, skákací pole a fórum, bude tam devět laviček. „Veškerý mobiliář bude kotven do samostatných betonových základů a připevněn speciálními šrouby,“ dodala Táborská.

Radnice je připravena úpravy zaplatit z vlastního rozpočtu, zároveň však požádala o dotaci z Regionálního operačního programu Střední Morava. Dotace by pokryla až 85 procent nákladů. Výsledek se vedení města dozví v první polovině srpna.

Historie přestavby náměstí Svobody ve Vsetíně

únor 2008 - Radnice vyhlašuje urbanisticko-architektonickou soutěž na novou podobu náměstí Svobody. Ani jeden ze soutěžních návrhů ovšem nepostupuje do druhého kola a soutěž je zrušena.

červen 2008 - Je vyhlášena nová soutěž. Ve druhém kole vítězí návrh studia MOBA.

září 2011 - Začíná přestavba náměstí podle vítězného projektu. Stavba se však neplánovaně o půl roku protahuje. Navíc dochází k řadě změn v původním návrhu. Bílý mlat je tak nahrazen šedým a je vykáceno několik vzrostlých stromů.

červen 2011 - Vedení vsetínské radnice slavnostně přebírá zrekonstruované náměstí. Začínají se množit stížnosti nespokojených obyvatel Vsetína. Stěžují si na přílišnou prašnost náměstí v suchých letních dnech či na bahno při jarním tání. Vedení radnice zvažuje novou podobu náměstí, ke které se nyní mohou Vsetíňané vyjadřovat. Naposledy měli tuto možnost ve čtvrtek při celodenní diskusi.

červen 2012 - Radnice představila šest možných variant budoucí podoby náměstí, ke kterým se mohli vyjádřit obyvatelé města.

říjen 2012 - Z původních šesti projektů byly vybrány dva s největším počtem kladných ohlasů.

léto 2013 - začíná přestavba náměstí

Zdroj: Osvoboďme náměstí