Záchranáři nemuseli zemřít, rozhodli inspektoři a dali OKD pokutu

Praha, Karviná – Český báňský úřad potrestal těžební společnost OKD půlmilionovou pokutou za smrt dvou báňských záchranářů v podzemí Dolu ČSM na Karvinsku. Záchranáři se letos v dubnu pravděpodobně otrávili při odebírání vzorků ovzduší z uzavřených prostor. Lidové noviny zveřejnily, že Báňský úřad zjistil pochybení těžební firmy.

Podle inspektorů nemuseli záchranáři zemřít, pokud by společnost OKD zajistila některá bezpečnostní opatření. Již dříve kontroloři rozhodli, že je potřeba změnit systém odvětrávání nevyužívaných prostor. „Dispečink dolu musí mít na povrchu přehled o tom, že ventilátory odvětrávají zavřené štoly,“ řekl mluvčí báňského úřadu Bohuslav Machek.

Mluvčí OKD Vladislav Sobol prohlásil, že firma již vytýkané nedostatky odstranila. Do bezpečnosti prý firma investovala v posledních letech více než šest set milionů korun.

Firma se postará o vzdělání pozůstalých dětí

OKD se postará o rodiny obou záchranářů, což firmě ukládá také kolektivní smlouva. „Kromě toho budeme podporovat pozůstalé děti, prostřednictvím Občanského sdružení svatá Barbora se postaráme o financování jejich vzdělání, zájmů i lékařské péče,“ řekl Sobol.

OKD je největším soukromým zaměstnavatelem v Moravskoslezském kraji. Má zhruba třináct tisíc zaměstnanců, další lidé pro společnost pracují prostřednictvím dodavatelských firem. Je jedinou firmou v zemi, která těží černé uhlí. Poslední činné doly jsou Karviná, ČSM a Darkov na Karvinsku a Důl Paskov na Frýdecko-Místecku. Tento poslední důl pod Beskydami majitelé aktuálně zvažují zavřít kvůli nerentabilnosti jeho provozu a dvoumiliardové ztrátě mateřské společnosti NWR.

Reportáž Alexandry Přečkové (zdroj: ČT24)