Frýdkem-Místkem hýbou i kauzy z minulosti

Frýdek-Místek - Dnešní obvinění radních ve Frýdku-Místku není prvním údajným korupčním případem na magistrátu tohoto města. Policie prošetřuje i několik dalších podezřelých veřejných zakázek z minulosti. I tady obvinila úředníky magistrátu a některé členy vedení. První z nich už dokonce v květnu stanuli před soudem.

Vyšetřovatelé obvinili první zaměstnance frýdeckomísteckého magistrátu loni v dubnu. Mezi nimi i šéfa městské policie Milana Sněhotu. On a další úředníci společně s dvěma podnikateli měli zmanipulovat veřejné zakázky.

Reportáž Radka Wiglasze (zdroj: ČT24)

„Mělo by se zatím jednat o tři zakázky o celkovém objemu asi jeden milion dvě stě tisíc korun,“ uvedl Miroslav Šodek, kriminalista PČR Frýdek-Místek.

„Dohodli se dřív, než byla vypsána výběrová zakázka. Dokonce se dohodli, které firmy se přihlásí do výběrového řízení,“ informoval Ladislav Hradil, státní zástupce, OSZ Frýdek-Místek.

Později policisté obvinili ve stejné kauze dalších šest lidí a tentokrát byl mezi nimi i první člověk z vedení radnice. Zmanipulovat zakázku na datové centrum magistrátu měl i náměstek primátora Dalibor Hrabec.

„Tato skupina měla přizpůsobit a takzvaně ušít na míru zadávací dokumentaci i podmínky celé veřejné zakázky tak, aby co nejvíce vyhovovaly vítězné firmě a pokud možno eliminovaly všechny ostatní,“ uvedl Ladislav Hradil, státní zástupce.

Na začátku letošního roku se vyšetřovatelé na magistrát znovu vrátili. Tentokrát v souvislosti s jinou kauzou. Strážníci a úředníci měli zametat pod koberec pokuty za špatné parkování. Za vším měl stát znovu šéf městských strážníků Milan Sněhota. A vědět o tom měl i primátor Michal Pobucký. Proto oba policie spolu s dalšími čtyřmi úředníky obvinila.

A do třetice je tady kauza stavebního úřadu. Dva jeho pracovníci, Alena Orlivová a Jan Martyčák, se měli podílet na tom, že ve městě mohli podnikatelé stavět na černo. Už v květnu tak stanuli jako první před soudem. Ten má rozhodnout nejdřív na podzim.

Zbylé dvě kauzy by se před soudem mohli začít projednávat nejdřív na konci tohoto nebo na začátku příštího roku. Žalobce totiž počítá s tím, že spisy předá soudcům až na podzim. Vyšetřování totiž dál probíhá.