Spor o údajné škody po důlních otřesech na Karvinsku pravděpodobně skončí u soudu

Karvinsko - Trhliny na budovách, popraskané zdi a popadaná omítka, to jsou následky častých důlních otřesů na Karvinsku. Kromě obyvatel, trápí nově i firmy sídlící v průmyslové zóně Nové pole. První z nich si nechaly zpracovat znalecký posudek na důlní škody. Firma OKD se ale hájí, že pod Novým Polem netěží a že za škody nemůže. Spor tak zřejmě skončí u soudu.

Chtěli přistavovat nové patro, přijmout nové lidi a rozšířit výrobu. Místo toho řeší majitelé firmy z průmyslové zóny v Karviné praskliny na zdech, které podle nich vznikly po důlních otřesech.

„Praskliny se projevují na sedmdesáti procentech obvodového pláště prvního patra, takže je to dost značné,“ uvedl Jiří Kotas, jednatel Lift Components.

Reportáž Pavly Daňkové (zdroj: ČT24)

Místo stavbařů přizvali do firmy statika. Ten jakoukoli stavební činnost zastavil, nebyla by bezpečná. V posudku doslovně píše: „Takto významná vodorovná síla působící na objekt může pocházet jedině ze silných otřesů z důlní činnosti.“

V průmyslové zóně v Karviné pracuje více než dva tisíce lidí.  Důlní otřesy už tady zažili ve většině firem.

„Důlní škody jsme nahlásili u firmy OKD. Firma OKD tady poslala svého znalce, ale momentálně nemáme žádnou odpověď,“ informoval Jiří Kotas.

Společnost OKD měla odpovědět do konce července. Své stanovisko její zástupci údajně zaslali právě dnes.

„Společnost OKD nechala vypracovat na vlastní náklady odborný posudek, který vlivy důlní činnosti na objekty nepotvrdil,“ oponoval Marek Síbrt, mluvčí OKD, a.s.

Jen za posledních deset dní se podle seismologických měření země na Karvinsku zatřásla desetkrát. Pár metrů od průmyslové zóny mají dům Matúšovi.

„Všimli jsme si, že se nám začaly na rodinném domě dělat praskliny, byly velice úzké, vlásečnicové. Postupně se začaly rozšiřovat,“ uvedla Astrid Matúšová.

Rodina si nechala vypracovat posudek u Vysoké školy báňské. Podle něj jde o následky důlních škod. I tentokrát byl názor OKD zcela odlišný. Případ tak skončil u soudu. A něj se teď zřejmě obrátí i poškozené firmy.