Rozsudek v metanolové kauze možná padne zítra

Ostrava - Přelíčení v metanolové kauze pokračuje u Krajského soudu v Ostravě. Obžalovaní jsou dva překupníci z Karvinska. Petr Hlava a Marek Ženíšek. Jsou podezřelí, že obchodovali s pančovaným alkoholem, po jehož vypití jeden člověk zemřel a další mají doživotní následky. Senát dnes ukončil výslechy svědků a pokračuje čtením listinných důkazů. Pokud nepadnou návrhy na doplnění dokazování, předseda senátu by mohl v pátek vyhlásit rozsudek.

Obžalovaní stále odmítají vinu, svalují ji jeden na druhého. Marek Ženíšek během přelíčení připustil, že otrávený alkohol přivezl do chatky v Doubravě, kde ho pilo několik lidí. Petr Hlava odmítá celou obžalobu. Podle státního zástupce Davida Bartoše však Hlavu usvědčila Ženíškova matka. Vypověděla před soudem, že ji obžalovaný Hlava navštívil a prosil, aby ho její syn neudával. „Podle mého názoru svědkyně Hlavu usvědčila z toho, že alkohol přeprodal a věděl o jeho nebezpečnosti,“ řekl žalobce. Hlava zapřel, že by s paní Ženíškovou mluvil.

Svědci během procesu mimo jiné popisovali, jak loni v říjnu tři dny pili v zahradní chatce v Doubravě vodku, kterou jeden z nich dostal od známého jako vzorek na ochutnání. Neokolkované láhve otevírali jednu za druhou. V té době přitom už v Česku lidé na otravu metanolem umírali. I z této skupiny jeden muž nepřežil, další čtyři mají závažné následky.

I další svědci vypovídali o tom, že večírek trval několik dnů. „Pilo se tam hodně. Raději jsem pak odešla. Nemohla jsem se na to dívat,“ řekla starší žena, která ve společnosti lidí v zahradní chatce strávila část jednoho dne. Uvedla, že během té doby vypila dvě malé odlivky vodky. Žádné problémy z toho ale neměla.

Místo kolků falešná důvěra

Podle obžaloby se alkohol ke skupině dostal přes obžalované překupníky Hlavu a Ženíška. Právě druhý jmenovaný do chatky alkohol v krabicích přivezl. Bylo ho asi 50 litrů. „Otec říkal, že mu lahve přivezl známý. Údajně jako vzorek na ochutnávku. Nevím, jestli je měl platit,“ řekl v úterý před soudem syn majitele chaty. Podle něj společnost pila tři dny v kuse. Během této doby několikrát otce navštívil.

Metanol
Zdroj: ČT24

Bavil se s ním i o tom, že láhve nemají kolky. „Říkal, že mu to přivezl známý, kterému věří. Tvrdil, že alkohol je nezávadný a prošel přes celní správu,“ uvedl dnes svědek. To ale nebyla pravda. Otrávený alkohol obsahoval 50 procent metanolu. Tento jedovatý koktejl podle odhadu obžaloby mohl zabít až 300 lidí. „Myslím, že tam celkem vypili asi deset lahví,“ řekl.

Menší ryby velké kauzy

Obžalovaní Hlava a Ženíšek čelí obžalobě z obecného ohrožení. Hlava si podle obžaloby pořídil 77 litrových lahví nekolkovaného alkoholu opatřených etiketou Helsinky Group, které obsahovaly až 50 procent metanolu. Všechny lahve podle státního zástupce loni v září prodal Ženíškovi.

Podle státního zástupce se zatím nepodařilo najít spojovací článek mezi souzenou dvojicí a hlavní větví metanolové mafie. Oběma obžalovaným hrozí až 15 let vězení. V celé metanolové kauze jde ale podle policistů spíše o menší distributory.

Na otravu metanolem zemřelo v České republice 47 lidí, dalších 93 lidí skončilo s poškozeným zdravím. Policie stíhá přes 70 lidí a po republice stále kolují až dva tisíce litrů životu nebezpečných nápojů.

Hlavním aktérům kauzy hrozí doživotí

Nejzávažnější případy začnou soudy projednávat na podzim. Sedm lidí označila policie za hlavní strůjce kauzy. Ty stíhá pro obecné ohrožení, za které jim hrozí 12 až 20 let vězení, případně výjimečný trest nebo doživotí.

Při vyšetřování policie objevila velké nádrže nezdaněného lihu, které byly zabetovány v obejktech na několika místech Česka. Stát by v případě prodeje přišel na spotřební dani skoro o 300 milionů korun.