Pusťte mě domů, žádá po egyptském krveprolití turista z Hurghady

Káhira - Český turista Petr K., jehož manželka a dcera před více než dvěma týdny zemřely v Hurghadě, žádá úřady, aby mu vzhledem k situaci v zemi povolily vycestovat. Do České republiky se chce vrátit od začátku vyšetřování, nyní ale svou žádost poprvé spojil právě s vyhrocením násilí v zemi, které si vyžádalo na pět stovek mrtvých. Češky byly nejspíš otráveny, výsledky pitvy v Egyptě ale stále nejsou známy. Petr K. musí v zemi zůstat, aby byl k dispozici při vyšetřování.

„Naše konzulka je s českým občanem stále v kontaktu. Muž vzhledem k událostem posledních dní v Egyptě žádá o to, aby mu bylo umožněno vycestovat. My tuto informaci předáme egyptským úřadům,“ řekla mluvčí českého ministerstva zahraničí Johana Grohová. Muži byl již vrácen pas, nesmí ale po dobu dvou měsíců vycestovat ze země.

Šestatřicetiletá žena a její osmiletá dcera zemřely na konci července v hotelovém pokoji v Hurgadě. Našel je manžel a otec, který řekl, že všichni tři trpěli střevními a žaludečními problémy. Verzi o otravě z jídla ale zpochybnil ředitel nemocnice v Hurgadě, podle něhož měly obě mrtvé žaludky rozleptané silným jedem.

Vydáno pod