Dlouhé Stráně: Turistický skvost, který dá energii třetině Česka

Šumperk – Vodní elektrárna Dlouhé Stráně se pyšní řadou nej: je to největší přečerpávací elektrárna ve střední Evropě, má největší spád i největší výkon. Dokáže totiž dodat až třicet procent veškeré elektrické energie v Česku. A stala se i jednoznačným vítězem v anketě o největší div Olomouckého kraje.

Historie elektrárny se začala psát v roce 1978, dostavěná byla až v roce 1996. Má dvě nádrže. Do spodní nádrže, která je větší, se vejde 3,5 milionu kubíků vody. Horní nádrž se nachází ve výšce zhruba 1350 metrů. „Je to jedna z nejvýkonnějších elektráren svého druhu na světě,“ potvrzuje pracovník elektrárny Martin Medřický.  

Elektrická energie se vyrábí přečerpáváním vody z jedné nádrže do druhé. Elektrárna ale nejede nepřetržitě, zapínají ji jenom jednou až dvakrát denně – vždycky, když je potřeba. „Když ráno přijdou lidé do práce a firmy začnou vyrábět, tak se velmi rychle zvyšuje spotřeba energie, což standardní zdroje jako tepelné nebo jaderné elektrárny nejsou schopny tak rychle vykrýt. Proto jsou zde tyto typy elektráren, které jsou schopny do 90 sekund dodat velký výkon,“ vysvětluje ředitel vodních elektráren ČEZ Zdeněk Saturka.

Dlouhé Stráně
Zdroj: Galgonek Vladislav/ČTK

Když pak večer firmy stroje vypínají, je najednou v síti energie přebytek. A v té chvíli opět nastupují Dlouhé Stráně – přebytečnou energii využívá reverzní turbína k čerpání vody zase zpátky nahoru. Všechno funguje automaticky. Stačí, aby dispečer v Praze zmáčkl jeden knoflík.

Obrovské vodní dílo na vrcholu stejnojmenného kopce ročně ho navštíví skoro sto tisíc lidí. Polovina z nich nezůstane jen na povrchu, ale zavítá i do nitra elektrárny ukrytého v jesenických kopcích, kde je veškerá technika. Pracuje tu kolem třiceti lidí, kteří mají na starosti hlavně údržbu.

Dlouhé Stráně
Zdroj: Martin Salajka/ČTK

K elektrárně je možné se dostat pěšky, na kole, ale i autobusem nebo lanovkou, která sem vede z Koutů nad Desnou. Kromě turistů vyveze lanovka i kola nebo koloběžky. Na lanovku pak navazuje minibus, který zastaví u nového informačního centra u horní nádrže. Autem se sem ale nedostanete, je třeba ho nechat zaparkované na bezplatném odstavném parkovišti u areálu Kouty. Exkurzi je nutné si vždy dopředu objednat přes online rezervaci, a to minimálně tři pracovní dny předem. 

Vodní elektrárna Dlouhé Stráně (zdroj: ČT24)