Znojemští získají nový krytý bazén. Lázně chátrají

Znojmo - Nevyhovující a zastaralé městské lázně má brzy nahradit nový krytý bazén. Ten vyroste nedaleko znojemského koupaliště Louka. S ní bude mít také částečně propojený provoz. Městské lázně sice nedávno prošly rekonstrukcí, ta ale zahrnovala jen nejnutnější opravy, aby bazén i nadále vyhovoval požadavkům hygieniků. Lázně od nich v posledních letech dostávaly výjimky, aby se vůbec mohly otevřít pro veřejnost.

„Pro tréninkové i závodní podmínky je velice nedostačující. Tohle už nám tady za chvíli spadne na hlavu,“ přiznal závodní plavec Marek Polach, který v areálu městských lázní trénuje už patnáct let. Katastrofální zázemí lázní, které ale zůstává očím návštěvníků skryto, potvrdil i jejich správce. „Odlupují se omítky a opadává vlastně to, co je spojené s vodou. Vzniká tak následná prasklina, která vede po celé zdi bazénu,“ připustil správce Městských lázní Znojmo František Svoboda.

Staré kotle a nevyhovující trubky doplňuje nefunkční topení, které správci ovládají jen pomocí papírové krabice. Znojemská radnice se proto rozhodla do krytého koupání investovat, za čtyři roky by tak místní získali nový a moderní krytý bazén nedaleko plovárny.

Městské lázně ve Znojmě prošly jen částečnou rekonstrukcí
Zdroj: ČT24/ČT Brno

„Měl by mít dvě patra, přičemž v tom prvním se počítá s plaveckým bazénem, relaxačním bazénem a vířivkou. V druhém patře potom s welness částí: se saunou, párou a fitness. Konkrétní detaily ovšem ještě neznáme,“ uvedla znojemská mluvčí Zuzana Pastrňáková.

Ne všichni jsou ale z výstavby nového bazénu nadšení. „Co jsem viděl ve světě, tak sportoviště v centru jsou k nezaplacení. Preferuji opravu stávajících lázní,“ okomentoval situaci zastupitel Květoslav Svoboda. Taková oprava by ale podle odhadů stále stejně jako zcela nový krytý bazén, jehož provoz by byl ale levnější. Znojmo na výstavbu počítá s rozpočtem až 120 milionů korun.

Vydáno pod