Budoucí nákupní centrum ve Frýdku-Místku budí rozpaky

Frýdek-Místek – Za hlasitého nesouhlasu asi dvaceti lidí byl ve Frýdku-Místku položen základní kámen pro stavbu nákupního centra. Vyroste na místě víceúčelové sportovní haly, jejíž demolice skončí zanedlouho. Nikdo z magistrátu ale u slavnostního poklepu nebyl.

Slavnostní zahájení stavby nákupního centra za 28 milionů eur mělo hlasitý hudební doprovod. Postaraly se o něj například i provozovatelky vinárny v Místku, které nové nákupní centrum nechtějí. „Na náměstí zemře život, to mi vadí nejvíce. Všechny lidi, kteří se tu snaží něco dělat, to zlikviduje,“ tvrdí jedna z protestujících žen Petra Horáková. „Nejlepší by byla buď ta hala, která tu byla, nebo nějaká vysoká škola, aby se lidi trochu vzdělávali, a ne všechno ničili,“ míní zase Dana Zouzalová. „Mám pocit, že je to svým způsobem protest ne vůči tomuto projektu, ne vůči nám, ale spíše vůči někomu jinému,“ myslí si zase výkonný ředitel investora Bohumil Mach.

Reportáž Ivy Piskalové (zdroj: ČT24)

Na položení základního kamene nepřišel nikdo z oficiálních představitelů města. „Neumím mluvit za představitele města. My jsme je samozřejmě na tuto akci pozvali a očekávali jsme, že nás přijdou podpořit a že se toho poklepu zúčastní,“ uvádí zástupce investora Jaromír Uhýrek.

Na místě, kde ještě před dvěma měsíci stála sportovní hala, jsou zatím demoliční stroje. Přesně za rok už by ale měla stát budova se 60 obchody, restauracemi, kavárnami i dětským koutkem. „Stejně to nebude prosperovat. Tady lidé nemají tolik peněz, aby nakupovali,“ myslí si jedna z protestujících Hana Weberová.

Zároveň s nákupním centrem by se za rok měla dokončit i stavba sportovní haly. Areál za čtvrt miliardy ale bude platit město.