Na Olomoucku roste počet krádeží dřeva. Škody jsou statisícové

Olomoucký kraj – Z lesů na Olomoucku se ztrácí dřevo. Mohou za to zloději, kteří lesy právě v nastávající topné sezóně vykrádají. Vybírají nejen drobné větve, ale kácí i větší množství  stromů. Jen za poslední týdny z lesů i skládek dřeva zmizelo několik set kubíků kulatiny.  Policisté jsou bezradní. Z oznámených případů prozatím nevyřešili ani jeden.

Ještě před rokem stály u Písařova na Šumperku třicetimetrové smrky a borovice. V současnosti jsou na stejném místě jen pařezy. Soukromému majiteli zloději odcizili dřevo za téměř milion korun. Pachatele policisté dodnes nedopadli. Situaci jim podle mluvčího Josefa Bednaříka komplikuje fakt, že pozemek patří několika majitelům.

Další případy nelegálně vytěženého či odcizeného dřeva se za poslední týdny množí. Například z odvozního místa u Domašova na Šternbersku si zloději odvezli na patnáct kubíků smrkové kulatiny. Z Jindřichova u Šumperku zmizelo šedesát kubíků dřeva. Těžebním společnostem tak vznikly statisícové škody. „Podobné případy jsou nám oznamovány se značným časovým odstupem, tím pádem je tam složité zajištění stop a svědků,“ uvádí tiskový mluvčí Krajského policejního ředitelství v Olomouci Josef Bednařík.

Reportáž Lenky Kratochvílové (zdroj: ČT24)

Dřevo mizí z lesa především na začátku topné sezony. I ve Školním polesí ve Valšovicích řeší lesníci krádeže téměř každý den. Zloděje nezastaví ani zamknuté závory a prohloubené příkopy na přístupových cestách. „Většina problémů je soustředěno do chatových oblastí, kde nám pravděpodobně chataři zabrousí na skládky a mají tendenci něco ukrást,“ míní vedoucí Školního polesí Valšovice Jakub Zapletal.

V lesích města Olomouce už hajní opravili všechny závory a vybudovali i několik nových. Nejlepší prevencí je ale podle nich vytěžené dřevo co nejrychleji odvézt. Na nejrizikovějších místech chtějí nyní hajní instalovat i fotopasti. Záznam z nich by pak zloděje měl bezpečně určit.