Horní Dubňany provoněla ovocná jídla

Horní Dubňany (Znojemsko) - V obci Horní Dubňany, která leží prakticky na dohled od dukovanské jaderné elektrárny, žijí asi tři stovky obyvatel. Spolu s okolními obcemi tvoří moravskokrumlovský mikroregion. Díky dřívější bohaté úrodě z tamních ovocných sadů si místní vytvořili i vlastní krajové názvy ovocných jídel.

Dřívější bohatá ovocná úroda pocházela z okolních ovocných sadů, které dnes spíše zarůstají náletovými dřevinami. „Škoda, že je to v takovém dezolátním stavu, prosychá to. Bývalo to tady moc pěkné, když se to udržovalo,“ zavzpomínal Josef Procházka, který před více než padesáti lety sad pomáhal sázet.

Na jaře obec do sadů přiveze ovce, které mají postupně trávu spásat. Zarůstající sady připomínají také dříve oblíbená ovocná jídla, jejich regionální názvy dnes ale zná už málokdo. Například sometky jsou knedlíky s povidlovou omáčkou. Kondrfál je zase pokrm z bramborového těsta a milovníci jídel si jej posypali buď mákem nebo strouhankou. Ke skutečnému kondrfálu patří při servírování kompot.

Název nekesánky zase skrývá bramborové placky s povidly či hruškovou náplní a kdo si myslí, že koláčke jsou koláčky, ten se mýlí. Koláčke jsou totiž podle krajových pojmenování knedlíky plněné třešněmi nebo švestkami.

Celou reportáž Tři minuty z Horních Dubňan uvedeme v pořadu Týden v regionech v sobotu 16. listopadu od 12. hodin na ČT1.