AVÍZO: Podvečerní prohlídky a Mikulášská nadílka v Mníšku p. B.

V sobotu 23. listopadu nabídne zámek v Mníšku pod Brdy Podvečerní prohlídky pro děti. Za týden, v neděli 1. prosince se v Mníšku otevítají brány do pekla a chystá se Mikulášská nadílka.

Sobota 23. listopadu

V sobotu 23. listopadu zámek v Mníšku pod Brdy opět pořádá oblíbené oživené Podvečerní prohlídky pro děti. Nejenže na prohlídkách provádí pohádková postava, která děti s rodiči zavede do honosných zámeckých pokojů, ale potkáte i další živé bytosti. Která postava ve špičatém klobouku se zjevuje na chodbách a na cimbuří hradů a zámků? Přece Bílá paní. Ta každý měsíc navštěvuje i Mníšek. Miluje naši prosklenou arkádovou chodbu, dobře z ní vidí na nádvoří pod sebou. Chodí tam a zpět se svíčkou v ruce a dohlíží na dění před zámkem. Můžeme jí i zamávat, třeba odpoví.

V malé kapli zámku ale čeká ta nejdůležitější postava, anděl. Ten totiž přinesl dětem důležité poselství a také byl pověřen jejich pasováním do šlechtického stavu. Kdo se nezalekne, ale zaklekne, toho anděl pomocí pasovacího meče povýší mezi panstvo. Z kluků budou rytíři a z dívek princezny mníšecké. Každý také obdrží od anděla malý dárek.

Poté vás čeká seznámení se zámeckými skřítky. V každé místnosti jeden bydlí a těší se na vaši návštěvu. Zejména ti škodolibí mají rádi velkou společnost, které mohou vyvádět lumpárny. Kredencovník zamyká skříně, Plivník krade hračky, Šotek přehazuje knížky a skřet? Ten je úplně nejzlejší. Ještěže jsou tu i ti hodní. Zádveřník, trpaslice nebo nesmrtelný elf, který na vše dohlíží.

Prohlídky jsou zakončeny návštěvou Kouzelného sklepení plného pohádkových postav a je nutné se na ně rezervovat na tel. 318 590 261.

Zámek v Mníšku pod Brdy
Zdroj: ČT24/Marie Charvátová

Neděle 1. prosince 

V neděli dne 1. prosince se pak na zámku v Mníšku otevírá brána do pekla! Z něj vystoupí čerti i Lucifer a na několik hodin se nastěhují do klenutých místností v zámeckém sklepení. Budou čekat na dětské návštěvníky a spolu s Mikulášem nadělovat sladkosti. K dispozici mají velkou knihu hříchů, kde se o každé duši dočtou, jaké dobré či špatné skutky má na svědomí. Hodné děti se určitě obávat nemusí, zlobivé pak jistě slíbí, že se příští rok polepší.

Maminky, nezapomeňte své děti vyzbrojit hezkou říkankou, koledou či písničkou a také dobrou náladou.  Jistě si pak odnesou pěkný zážitek. Nepotkají totiž jen bytosti pekelné, ale i bytosti andělské. Nebe je protikladem pekla, a aby tak byly síly vyrovnané, čekat na vás budou i andělé, kteří každou vylekanou dětskou dušičku, která projde kolem čertů, potěší a znovu rozveselí.

Místa pro vstup do pekla rezervujte taktéž na tel. č. 318 590 261, balíčky pro své ratolesti s označenou jmenovkou a časem vstupu do pekla můžete přinášet v otevírací době zámku. 

Marie Charvátová, Mníšek pod Brdy