Individuální výuka zachránila malotřídku před zánikem

Březová (Uherskohradišťsko) - Málokdo by hádal, že závodní hráčka tenisu Letícia, která žije na Floridě, studuje ve skutečnosti na malé základní škole v Březové na Uherskohradišťsku. Zapadlá malotřídka je jednou z šesti tuzemských škol, které testují individuální program pro studenty druhého stupně. Bez něj by výuka v Březové definitivně skončila.

„Byla to malotřídka na vymření, na vyhynutí,“ připustil ředitel školy Ludvík Zimčík. Díky testování individuálních studijních programů pro starší žáky nyní v Březové oficiálně studuje dvě stě žáků. Ve skutečnosti jich každodenně dochází jen devět desítek, zbylých sto deset tvoří studenti, kteří se v Březové učí jen dálkově.

Sedmačka Letície je jednou z nich. Kvůli tenisu žije v zámoří, v malé obci je ale školní premiantkou. Podobně jako většina individuálních studentů druhého stupně má vyznamenání. Dalším sportovním talentem je Lucie Lienerová, která reprezentuje ČR v taekwondu. „Výhodou této školy je, že když něčemu nerozumím, tak se s učitelem spojím přes Skype a společně to probereme,“ pochválila vzájemnou komunikaci deváťačka Lienerová.

„Našimi žáky jsou dobří sportovci, na druhé straně je to i řada dětí, které jsou postižené, nebo mají výukové obtíže,“ popsal složení dálkových studentů ředitel Zimčík. Podle původního plánu mělo testování individuální výuky pro druhý stupeň skončit už letos, díky dobrým studijním výsledkům se ale ministerstvo školství rozhodlo akci prodloužit.

Přestože mohou individuální studenti využívat všechny prostředky moderní internetové komunikace, dvakrát do roka se cestě do Březové nevyhnou. Učitelé je kvůli klasifikaci musí vyzkoušet osobně. Žáci ze všech koutů světa se tak nakonec sejdou v malotřídce na Uherskohradišťsku.

Individuální výuka matematiky v ZŠ Březová (zdroj: ČT24)
Vydáno pod