Vnorované vyrábějí vánoční ozdoby z kukuřičného šustí

Vnorovy (Hodonínsko) - Obec Vnorovy má více než tři tisíce obyvatel. Ti všichni se poslední adventní víkend připravují na Vánoce. Jednou z nejznámějších svátečních dekorací z Vnorov jsou sice zdobená velikonoční vejce, ale ani o Vánocích tu není o tradiční ozdoby nouze. Místní totiž vyrábějí ozdoby na stromeček z kukuřičného šustí. Figurky z Vnorov jsou k vidění i ve Vatikánu.

„Mám to jako koníček, naučila mě to manželova maminka. Už je to čtyřicet roků. Tady to začala nějaká paní ze Slovenska, která sem přinesla výrobu,“ prozradila Blažena Žádníková, která přírodní vánoční ozdoby vyrábí už od listopadu. „Já jsem si jich udělala na rozdávání i pro známé,“ pochlubila se s úsměvem Žádníková.

Návod na výrobu vánočních ozdob z kukuřice není snadný. Klas se oloupe, šustí opere a vysíří, aby bylo bělejší. Samotné postavičky drží tvar díky drátkům a nitím. „Manžel mi pomáhá při výrobě. Dělá všechny věci, co jsou ze dřeva. Tady mi třeba udělal chlév, kde stojí svatá rodina,“ popsala rozdělení úkolů při výrobě Žádníková.

Tři minuty z Vnorov (zdroj: ČT24)

Vánoční postavičky z Vnorov se prodávají po celém světě. Několik je jich vystavených přímo ve Vatikánu. Slovácké zvyky a tradice se v obci předávají i dalším generacím.

Ve Vnorovech v minulosti žily i slavné osobnosti. Osmnáct let tu u strýce na faře pobýval skladatel a hudebník Leoš Janáček. V obci se narodil také jeden z největších moravských básníků - Jan Skácel. Jeho mladší bratr Petr Skácel byl akademickým malířem.