Valašské muzeum mapuje historii socialistického monopolu Tesla

Rožnov pod Radhoštěm - Valašské muzeum v přírodě dnes otevírá unikátní výstavu mapující pětašedesátiletou historii někdejšího národního podniku Tesla v Rožnově pod Radhoštěm (Ne)zapomenutá Tesla. Kurátoři se podívali na fenomén výrobce televizorů, elektronek, obrazovek či integrovaných obvodů, který zásoboval celou republiku, skupinu socialistických zemí Rady vzájemné hospodářské pomoci i další státy jako Egypt nebo Sýrii, komplexně. Nepřináší jen historické modely televizorů, ale také připomíná, co přineslo vybudování továrny beskydskému městečku Rožnov pod Radhoštěm a jeho okolí.

„Myšlenka zmapování historie po stránce celospolečenské, výrobní a celkového vlivu tohoto podniku na život Valašska a dalších regionů vznikla v roce 2011. O rok později se rozběhly přípravy,“ vzpomínal ředitel muzea Jindřich Ondruš. Muzeum ustanovilo pracovní skupinu odborníků, kterou tvořili hlavně bývalí zaměstnanci podniku. Na přípravách se aktivně podíleli.

Podstatná byla také výzva pamětníkům, aby se zapojili a přispěli k uskutečnění záměru svými vzpomínkami, archiváliemi, sběratelskými kousky. „Široká spolupráce s místními podniky jako On Semiconductor nebo Energoaqua se postupně rozšířila i na školy, především na Střední školu informatiky, elektroniky a řemesel,“ doplnil ředitel. V roce 2013 se muzeum spojilo s dalším partnerem – slovenským městem Trstená, kde existovala Tesla Orava.

Historie Tesly

Podnik vznikl v srpnu 1946 zestátněním a spojením šestnácti firem. Šlo o československé podniky nebo pobočky zahraničních firem jako byla třeba pražská Elektra, která patřila ke koncernu Philips, bratislavské Siemens-Rádio a další. Stát z ní vytvořil monopolního výrobce televizorů, rádií, vysílacích zařízení, žárovek či elektronických součástek. Tesla měla množství podniků po celém Československu. Vybudování továrny v Rožnově pod Radhoštěm mělo převratný význam pro celý region Valašsko. Městu přineslo obrovský rozmach, počet obyvatel se postupně zvýšil ze tří tisíc na osmnáct. Až do roku 1980 měla Tesla generální ředitelství v Praze, pak vznikly čtyři koncerny - jedním z nich byla Tesla Rožnov. Po roce 1989 se jednotlivé části podniku osamostatnily. Dnes už podnik Tesla neexistuje.

Nikola Tesla

Název Tesla vznikl původně podle geniálního srbského elektrotechnika Nikoly Tesly. Při zakládání Tesly v pražských Strašnicích byl proto přítomný i jugoslávský ministr. Později se však československým soudruhům spojení s Jugoslávií přestalo zamlouvat a vymysleli, že TESLA neoslavuje slovanského technika, ale je zkratkou slov TEchnika SLAboproudá.

Slavnostnímu otevření výstavy v Janíkově stodole v areálu Dřevěného městečka v Rožnově pod Radhoštěm předchází beseda s pamětníky, kteří obohatili rozsáhlou expozici například o zaměstnanecké kroniky. Výstava, která obsahuje více než dvě stě exponátů včetně prvního sériově vyráběného televizoru, bude lidem přístupná až do konce letošního léta – do srpna 2014.