Ostravský Cooltour zve do domu menšin na náměstí

Ostrava – Lidé z ostravského kulturního centra Cooltour chtějí obyvatelům Ostravy zprostředkovat dotyk jiných kultur a dát jim také pocítit, co je to být někde cizincem. Na Masarykově náměstí v centru města postavili lehkou montovanou budovu, ve které je šest místností. V každé z nich se na dva dny zabydlí zástupce jedné menšiny. Svůj pokoj si přitom zařídí a vyzdobí tak, aby co nejlépe představil kulturu a specifika svého národa.

„Obyvatelé pokojů hovoří s návštěvníky svým rodným jazykem. Host, který se zároveň také stává menšinou, je přímo konfrontován s intelektuální a estetickou rozmanitostí kultur,“ vysvětlovala hlavní koordinátorka akce Veronika Pražanová. Dodala, že hlavním cílem je zprostředkovat lidem zkušenost, jaké to je být cizincem. Sama o tom něco ví, protože žije dva roky v Berlíně. „Lidé se občas chovají netolerantně, protože si nedokážou představit, jaké to je,“ uvedla.

Ostravané poznávají menšiny

Pro ostravské menšinové obydlí vybrali organizátoři Poláky, Vietnamce, Němce, Bulhary, Turky. Jeden pokoj přidělili Čechům. Každý národ dostal plochu třicet šest metrů čtverečních, na které bude moci prezentovat svou kulturu.

Reportáž Venduly Horníkové (zdroj: ČT24)

Jen v Ostravě žije asi devět a půl tisíce cizinců. Například Bulhar Petar Botsin se přistěhoval s rodiči, když mu bylo třináct let. Teď studuje na Ostravské univerzitě. „Nejprve jsme musel překonat jazykovou bariéru. Když jsme sem přišli, neuměl jsem vůbec česky. Ale začal jsem chodit do školy a rychle jsem se naučil,“ říká Petar Botsin.

Pokoje pro menšiny chtějí organizátoři otevřít také v Německu, Francii, Polsku a Slovensku. Projekt chtějí ukončit příští podzim v Praze.

Ostrava - Masarykovo náměstí, Morový sloup
Zdroj: ČT Ostrava/Martin Straka