Folklórní Hradišťan bude zpívat anglicky

Benešov (Boskovicko) - Po pěti letech se folklórní skupina Hradišťan vrhla na tvorbu nového alba. Písně napsal umělecký šéf souboru Jiří Pavlica a odráží se v nich jeho životní zkušenosti - ty veselé i smutné. Soubor se také pouští do neznáma, na albu si vyzkouší zpívat i v angličtině.

„Vteřiny jsou někdy veselejší a radostnější, jindy jsou zase zadumané. V jisté vyváženosti takového pohledu na život a na svět by toto album mělo být,“ naznačil houslista Jiří Pavlica, proč se připravované album bude jmenovat Vteřiny křehké. „Na první místo bych kladl obsah písní,“ upozornil umělecký šéf souboru. Nahrávka bude hotová v červnu.

„Každý v sobě máme pokušení si sáhnout na tu rozpálenou plotnu, jít na obzor a nahlídnout za něj. To pokušení je tam od dětství až dodnes. A stejně tak je pro mě pokušení udělat anglickou písničku,“ naznačil svá přání Pavlica. A jednu anglickou skladbu si folklórní soubor na albu nadělí. V jejím názvu se opět objeví pomíjivost času - bude se jmenovat Vteřina pokušení.

Na albu zazní také verše Jana Skácela i dalších českých básníků. Teprve na základě poetické předlohy vznikal hudební doprovod.

No comment: Nahrávání nové desky skupiny Hradišťan (zdroj: ČT24)

Hradišťan se kvůli přípravě nového alba dočasně stáhl z koncertních pódií. „Teď už budeme zase trochu hrávat, protože když jsme připravovali album, tak jsme se zaměřovali spíš na zkoušky, než na veřejné vystupování,“ potvrdil klarinetista David Burda. Lidové tóny se linou z nahrávacího studia ve starém stavení na Boskovicku, křest nového díla si už ale vychutnají lidé ve městě. Hradišťan pokřtí nové CD 11. června v Praze a o týden později v Brně.

Folklórní skupina Hradišťan vznikla v roce 1950 v Uherském Hradišti. Uměleckým šéfem Hradišťanu se o 28 let později stal houslista Jiří Pavlica, který navázal na svého předchůdce Jaroslava Staňka. Soubor byl založen zároveň s tanečním souborem, od roku 1953 existuje i dětský soubor Hradišťánek.

Hradišťan pomohl zpopularizovat lidovou hudbu nejen v tuzemsku, ale i na zahraničních festivalech. Na svém kontě má přes tři desítky hudebních alb, poslední vydal před pěti lety. V minulosti koncertovali například s brněnskou filharmonií. Skupinu tvoří houslista Jiří Pavlica, klarinetista David Burda, zpěvačka Alice Holubová, kontrabasista Milan Gablas, violista Roman Gill, cimbalista Milan Malina a klávesista Josef Fojta.