Do chodeb pod olomouckým parkem se propadlo malé dítě

Olomouc - V neděli se v olomouckém parku propadla pod ani ne dvouletým dítětem zem a to pak spadlo pěti timetrovou dírou do podzemních chodeb. Nic se mu naštěstí nestalo. Pracovníci Výstaviště Flora, které se o parky stará, jámu provizorně zakryli panelem a teď jednají, jak podzemí zabezpečit, aby se situace neopakovala.

Místem, kde dítě zmizelo pod zemí, denně projdou stovky lidí. Dovnitř se propadlo úzkou škvírou skrytou za starým pařezem.

„Jeden z hasičů se v lezeckém ústrojí spustil do pěti metrové prohlubně, následně se prohrabal k dítěti a nezraněné jej vytáhl ven,“ informoval Zdeněk Hošák, mluvčí, HZS Olomouckého kraje.

Reportáž Moniky Bezuchové (zdroj: ČT24)

Chodby pod parkem jsou ale památkově chráněné. Opravu tak teď mají v rukou památkáři. Ti se už byli na místě podívat a porovnat ho s mapovými podklady.

Střelecké galerie byly umístěny právě v pětimetrové hloubce a střelci z nich střežili prostor příkopu. Pod olomouckým parkem jsou ale i chodby minové, kam se kladly nálože, a naslouchací, tam vojáci hlídali, zda se do pevnosti někdo neprokopává.

Pracovníci Výstaviště Flora se pustili do revize celého parku. „Kontroly probíhají monitoringem země, hledáním štěrbin a možných nebezpečných míst,“ informoval Jiří Uhlíř, ředitel Výstaviště Flora Olomouc.

Svou pozornost upírají hlavně k vyvýšeninám. Pod parkem jsou údajně ještě stovky metrů podobných chodeb.

Olomoucké podzemí je podle historiků velmi rozsáhlé. „V Olomouci  je dvě stě padesát sklepních prostor různých rozměrů a různých tvarů. Postupně se otevírají další objekty,“ uvedl Vladimír Gračka, badatel, autor knihy Olomoucké podzemí.

Zejména jde o zbytky pevnosti z 18. století. Aktivně byly chodby užívány při obléhání Olomouce pruskou armádou. Později v období protektorátu jako protiletecké kryty.

Památkáři a lidé z výstaviště by se teď co nejdříve chtěli sejít na společné schůzce. Už jen proto, že příští týden začíná letní Flora.