Region Šumpersko má svá biojatka

Vysoké Žibřidovice - Ve Vysokých Žibřidovicích na Šumpersku zahájila svůj provoz jediná biojatka v regionu. Dříve museli chovatelé vozit svůj dobytek z ekologických chovů na bioporážku desítky kilometrů. Zvíře zabité na klasických jatkách přišlo o značku bio a farmáři o zisk.

Bio maso je chutnější a stravitelnější. Dobytek nesmí vidět, jak řezník zabíjí jiné zvíře a být ve stresu. Maso pak musí několik dní zrát.

Reportáž Moniky Bezuchové (zdroj: ČT24)

Farmáři z Vysokých Žibřidovic už nechtěli přicházet o zisky. Jako prvododavatelé nedostali ani polovinu z konečné ceny masa. Zbytek peněz si mezi sebe rozdělila jatka a prodejci. Teď budou maso sami i balit dodávat. Na farmě mají zatím vyčleněno k porážce zhruba sto kusů. Podle vedení tak jatka budou fungovat z vlastních kapacit až do listopadu. „Nabídneme tuto možnost i našim kolegům. Buď budeme dobytek vykupovat a potom porážet, nebo to budeme dělat pro ně ve mzdě,“ informoval František Winter, společník farmy.

Okolní zemědělci možnost porážet svůj skot přímo v regionu přivítají. Například z biofarmy v nedalekých Hanušovicích musí vozit dobytek až do Letohradu. 

Podle organizace, která vydává bio certifikáty, počet ekologických zemědělců roste zejména posledních pět let. Jen jatek už je v Česku skoro třicet.

Vedle porážek má řada ekologických zemědělců vlastní bourárny. „Zjistili, že když maso budou sami prodávat, tak zvířata zhodnotí,“ upřesnil Milan Berka, ředitel společnosti Kontrola ekologického zemědělství.

„Trh se obohatí, rozšíří a myslím si, že už vzniká okruh spotřebitelů, který tyto výrobky vyhledává,“ uvedla Kateřina Mračková, ředitelka, Krajské agentury pro zemědělství a venkov.

Farmáři z Vysokých Žibřidovic by chtěli porážet dvě až tři krávy nebo ovce týdně a maso pak prodávat nejdříve lidem v regionu, později do velkoobchodům. Záleží jim také na tom, aby bylo k dostání za přijatelné ceny.