Oběť metanolové aféry nemá nárok na příspěvek

Havířov, Petřvald - Ani půl roku po vypuknutí metanolové aféry nedostaly její oběti od státu žádné odškodnění. Vladimíru Lipinovi z Havířova, kterého otrávený alkohol připravil o zrak, teď navíc Ministerstvo práce a sociálních věcí zamítlo i příspěvek na péči. Podle platných zákonů na něj totiž bude mít nárok nejdříve za půl roku.

Už půl roku žije Vladimír Lipina u své dcery. A právě pro ni žádal od státu příspěvek na péči. Žít sám - bez cizí pomoci - nedokáže. Nezvládne si nachystat jídlo, připravit léky, ani dojít k lékaři.

„Lékaři mi poradili, ať si požádám o příspěvek na péči. První žádost zamítli, tak jsme podali odvolání a po třech měsících i to zamítli a že už se proti tomu nejde dovolat,“ říká dcera Markéta Lipinová.

Její otec podle Ministerstva práce a sociálních věcí totiž  pro přiznání příspěvku nesplnil jednu z hlavních podmínek. „Člověk musí mít dlouhodobě nepříznivý zdravotní stav, který trvá nejméně rok,“ vysvětluje mluvčí MPSV Štěpánka Filipová.

Na radu právníků požádali Lipinovi o odškodnění i ministerstvo vnitra. V této chvíli mají pouze odpověď, že žádost byla přijata a že se vyřizuje.

Reportáž Ivy Bartoňové (zdroj: ČT24)

Vladimír Lipina žije mezi obývákem a kuchyní. Jít sám ven si netroufá. Jeho jedinou aktivitou je jízda na rotopedu. Šanci, že by ještě někdy viděl mu lékaři vzali definitivně před pár dny.

Vydáno pod