Firmy v kraji budou příští rok propouštět i ekonomicky růst

Ostrava - Stovky propuštěných zaměstnanců a redukce výroby, nebo naopak stabilizace a ekonomický růst. Firmy v Moravskoslezském kraji slibují na příští rok obě varianty. Úřady práce mají jasno. Nezaměstnanost v kraji podle nich v příštím roce poroste. V těchto dnech zjišťují, o jak vysoká čísla půjde. Vědět to budou až po novém roce.

Propouštění v kraji odstartovala v minulém týdnu společnost ArcelorMittal Ostrava. Obavy teď zavládly také ve společnosti Evraz Vítkovice Steel. Její odboráři se zatím nechtějí konkrétně vyjádřit s tím, že se zástupci firmy budou jednat koncem týdne. „Situace na trhu s válcovanými výrobky je nestabilní a došlo k poklesu poptávky o zboží od zákazníků. Společnost v současnosti připravuje různé scénáře, jak se vypořádat s nastalou situací, aby zachovala optimální výrobu i zaměstnanost,“ uvedl mluvčí společnosti Evraz Vítkovice Steel Jaromír Krišica. To, že je situace na trhu nejistá, potvrzuje i to, že se Mittal s Evrazem nemůže po roce opět dohodnout na dodávkách surového železa. Vítkovická firma přitom od největší ocelářské společnosti odebírá 40 procent celkové produkce. „Evraz zatím ještě nepotvrdil objednávku na první kvartál a to je jenom známka toho, jak ten trh teď vypadá,“ řekl ředitel pro personalistiku a vnější vztahy společnosti ArcelorMittal Ostrava Jan Rafaj.

Reportáž Pavly Daňkové (zdroj: ČT24)

V klidu naopak zůstávají dva další  nejdůležitější zaměstnavatelé v kraji. Podle těch zatím nic nenaznačuje tomu, že by se jich další vlna krize mohla dotknout a propouštění neplánují. „My, co exportujeme mimo evropskou unii, tak zatím v zásadě vidíme ten příští rok lépe než letošní rok,“ vyjádřil se generální ředitel Vítkovice, a.s. Jan Světlík. „Společnost OKD neplánuje žádné propouštění, výroba by měla zůstat na úrovni letošního roku, naopak chceme pokračovat v přípravě učňů,“ tvrdí i mluvčí OKD Vladimír Sobol. Úřady práce v těchto dnech přesto zjišťují, kolik lidí v kraji by v příštím roce mohlo přijít o práci. Předpokládají, že dojde k nárůstu nezaměstnanosti. Přesná čísla a údaje o hromadném propouštění budou mít úřady práce v Moravskoslezském kraji v únoru příštího roku.