Archiv Chochola připravil výběr z počátku tvorby mistra poválečné fotografie

Ostrava - Galerie Fiducia uvádí mistra české poválečné fotografie Václava Chocholu. Výstava Fotografický archiv 1940-1949 přináší výběr známých snímků z úplného počátku rozsáhlé tvorby tohoto výjimečného umělce.

Některé snímky Václava Chocholy - hlavně portréty Salvatora Daliho, obletěly svět. Kromě osobností české i světové kultury fotografoval sportovce a mnohá další témata. Od začátku si práci archivoval. Jeho potomci teď desetitisíce negativů systematicky zpracovávají a začali je také zpřístupňovat.

„Etapa čtyřicátých let je v jeho tvorbě velmi důležitá, protože v té době se vykrastalizovávají veškerá jeho zásadní témata – ať už sport, divadlo, umělecká fotografie nebo poetika všedního dne,“ uvedla dcera Václava Chocholy Blanka Chocholová, která společně se svým synem otcův archiv zpracovává.

Reportáž Petry Sasínové (zdroj: ČT24)

Kurátor Fotografické galerie Fiducia Martin Popelář zdůraznil, že Chochola byl pro českou fotografii velmi důležitou osobostí. „Nastavil spoustu limitů, třeba i v reportážní fotografii. Byl to velký inovátor. A co se týče fotografovávání osobostí české kultury, většina známých portrétů těchto lidí pochází velmi často právě od něho,“ řekl Popelář.

Už jak devatenáctiletý se začal systematicky věnovat tomu, co ho opravdu zajímalo. Někdy ve dvaadvaceti letech oslovil Jana Zrzavého. Řekl, že by ho rád portrétoval, protože se mu líbí jeho tvorba. Zrzavý zřejmě vytušil, že má před sebou fotografickou osobnost a souhlasil. Vznikly slavné fotografie a také přátelství, podobně jako s Františkem Tichým a dalšími umělci.

„Táta za Zrzavým zajel, dokonce ho požádal, aby se převléknul ze svého pracovního oblečení s čepičkou s bambulkou. On to udělal, táta ho naaranžoval v ateliéru. Stylizované fotografie umělců přitom tehdy vůbec nebyly běžné. Zrzavý měl upřený pohled do objektivu, což také bylo neobvyklé,“ líčila Chocholová. Zdůraznila, že Václava Chocholu nikdy nezajímala jen podoba umělce, ale i to, co dělá.

Chocholovi potomci už digitalizovali několik desítek procent jeho archivu. Na zpracování ale čeká ještě mnoho, i neznámého fotografického materiálu.

„Budeme se snažit pokračovat dál, dalšími úseky padesátých a šedesátých let tak, abychom za deset let měli podchycené celé stěžejní dílo Václava Chocholy,“ uvedl vnuk slavného fotografa Marek Chochola. Podobně jako jeho matka je také fotograf a stará se o archiv dědečka a dalších fotografů.

Výstava k nedožitým devadesátých narozeninám Václava Choholy bude v galerii Fiducia do 25. ledna.