Mše na Svatém Hostýně budou v novém liturgickém areálu

Hostýn - Necelé tři týdny před jednou z nejvýznamnějších duchovních událostí končí proměna Svatého Hostýna na Kroměřížsku. 18.srpna bude posvátný moravský vrchol hostit desítky tisíc lidí na výroční mariánské pouti. Hostýn oslaví přesně 100 let od papežské korunovace.

Před slávou se mění věci titěrné i nepřehlédnutelné. Na obnovu jmen hostýnských dárců jsou potřeba jen shrbená záda a štětec s barvou, na bezmála dvoutunový zvon zase bytelný jeřáb. A ten měl dnes zpoždění. Svatý Jan Sarkander proměněný v kov si před prací ve věži ještě užíval pozemské slávy.

To dalších šest zvonů je už zakotveno ve věžích. Jsou zkolaudovány a jejich souznění vyzkoušené. Josef Matela z Matice svahostýnské tvrdí, že tak nádherný soubor zvonů se hned tak někde neslyší.

Reportáž Josefa Kvasničky (zdroj: ČT24)

Před sto lety přijelo na mariánskou korunovaci během jediného týdne 200 tisíc poutníků. Doba se změnila a stejný počet dnes nikdo neočekává. I tak ale bazilika stačit nebude. Místní, slovenští i polští biskupové budou sloužit mši v novém liturgickém areálu.

„Myslím si, že by mohlo přijet tak dvacet až pětadvacet tisíc lidí,“ odhaduje rektor hostýnské baziliky Jiří Šolc.

Vrchol Hostýna je dostupný pouze pěšky nebo na kole. Řidiči mají smůlu, vjezd aut je na posvátný vrchol celoročně zakázáný. Zátěžový test proto čeká záchytné parkoviště na okraji Bystřice pod Hostýnem.

Na vrchol budou kyvadlově pendlovat desítky autobusů. Auty se zvláštním povolením se až nahoru dostanou jen poutníci s pohybovým omezením.