Ostrava bude centrem nové opery. Festival začne operou Johna Cage

Ostrava - Ostrava se stane centrem soudobé opery. Ostravské centrum nové hudby uspořádalo společně s Národním divadlem moravskoslezské třídenní festival Dny nové opery Ostrava. První bienále tohoto festivalu se uskuteční na pódiích Divadla Antonína Dvořáka a Jiřího Myrona.

„Je úžasná věc, že nová hudba, nová opera dostane takový prostor v hlavních divadlech. Nemá to snad obdoby,“ řekl skladatel a umělecký šéf souboru Ostravská banda Petr Kotík. Dodal, že lidé jsou ve vztahu k hudbě velmi konzervativní, mnohem konzervativnější než třeba k současnému výtvarnému umění.

První večer festivalu bude věnovaný avantgardnímu skladateli a mysliteli Johnu Cageovi, od jehož narození letos uplyne sto let. „V provedení lidí, kteří s Cagem úzce spolupracovali, uvedeme jeho operu Europera 5. Zpívat bude sopranistka Martha Herr, která v roce 1991 zpívala i premiéru tohoto díla v Amsterdamu, a dále režisér Andrew Culver,“ uvedl ředitel divadla Jiří Nekvasil. Culver byl jedenáct let Cageovým asistentem a do Ostravy přijel z Kanady.

Na objednávku napsal svou první operu mladý skladatel František Chaloupka, kterou posluchači uslyší druhý den večer. Operu o dvou Adamových ženách Evě a Lilith provede brněnská skupina Dunami Ensemble. A zazní rovněž scénické zpracování mysteriózního díla Salvatora Sciarrina Intimito nero. „Hvězdou večera se stane mezzosopranistka Katalin Károlyi. Libreto vychází ze zápisu svaté Marie Magdaleny z 16. století,“ uvedla mluvčí divadla Viola Kučerová.

Festival uzavře Scarrinova opera La porta della lege. Vznikla v roce 2009 na objednávku operního domu Wuppertaler Bühnen a po uvedení v New Yorku a Bagotě zazní v Ostravě. Libreto opery vychází z novely Proces Franze Kafky. Hrát bude Ostravská banda pod vedením Petra Kotíka, zpívat bude Katalin Károlyi.

Dny nové opery Ostrava navazují na Ostravské dny, které pořádá Ostravské centrum nové hudby a jsou věnovány nové a experimentální hudbě.

Vydáno pod