Vznikla petice na záchranu Módního domu Ostravica

Ostrava – Setkání příznivců pod troskami architektonických ikon Ostravy je název akce, kterou mohou lidé vyjádřit nesouhlas s plánem zbourat část komplexu bývalého Módního domu Ostravica-Textilia. Lidé, kteří na setkání přijdou, budou moci také podepsat nově zaregistrovanou petici požadující záchranu Ostravice. Předsedou petičního výboru je Lukáš Černohorský. Petici podporuje například historik architektury Martin Strakoš, knihkupec Jan Becher a další. Setkání pod troskami je dnes v pět hodin odpoledne.

„Od hlavy k patě vás oblékne Módní dům Ostravica. Takové bylo motto nejluxusnějšího obchodního domu v Ostravě. Dnes je však slavný palác módy opuštěn a chátrá. Nedopusťme, aby nám jej nakonec zbourali,“ vyzývají organizátoři petice k aktivnímu postoji.

Podle hlavního ostravského architekta Cyrila Vltavského i majitele obchodního centra Ostravice – firmy Amadeus Real, je objekt v tak špatném technickém stavu, že oprava a záchrana není možná.

Součástí setkání bude tisková konference, na které mohou lidé také podepisat petici.

Poté bude v antikvariátu Fiducia přednáška Martina Strakoše a Romany Rosové Ostravské dílo Wunibalda Deiningera. Budou hovořit i o Obchodní a průmyslové bance, která je součástí obchodního centra Ostravica. Tu tento významný architekt navrhl spolu se svým otcem Juliem Deiningerem. Sám projektoval v Ostravě několik domů - mimo jiné hotel Palace. Bance i hotelu teď hrozí zánik.

Vydáno pod