Česnek, kam se podíváš. Plodině s ostrou chutí zasvětili v Rosicích slavnosti

Rosice – Česnek a nejrůznější dobroty z něj vyrobené provoněly nádvoří rosického zámku. Místní už popáté uspořádali Česnekové slavnosti, které oslavují jednu z typických českých plodin. Na jarmarku mohli návštěvníci koupit nejrůznější odrůdy moravského a slovenského česneku, ale také speciality - třeba česnekové sádlo nebo uzená žebra s česnekem.

Nádvoří se prvními nedočkavci začalo plnit krátce poté, co zámek otevřel svoje brány. Příznačná vůně česneku se na návštěvníky valila z každého stánku. Nejintenzivněji to vonělo tam, kde se připravovaly česnekové pochoutky – silná polévka, bramboráky, topinky nebo brambory s česnekem.  V zámeckém příkopu se od rána připravovaly tradiční rosické placky a sele na česneku.

NO COMMENT: Česnekové slavnosti v Rosicích (zdroj: ČT24)

Podívejte se na program Česnekových slavností v Rosicích.

Organizátoři pro návštěvníky připravili bohatý doprovodný program. Lidé dostali možnost projít se zámkem spolu s průvodcem v dobovém kostýmu, nahlédnout do loveckého salonku nebo protiatomového krytu v zámecké zahradě. Nechyběly ani česnekové soutěže.

Rozhovor s organizátorem Česnekových slavností v Rosicích (zdroj: ČT24)

Sehnat český česnek je stále větší problém

Česnekové slavnosti nepořádají jen v Rosicích, ale například také v Buchlovicích. Organizátoři mají společný zájem - co nejvíc propagovat česnek, který vyrostl na polích v České republice.

Pulty supermarketů totiž v posledních letech zaplavil levný česnek z dovozu, především z Číny a ze Španělska. Cena českého česneku se totiž pohybuje mezi 170 až 250 korunami za kilogram. Španělský česnek lze přitom sehnat jen za 90 až 100 korun a čínský česnek bývá ještě levnější. Podle odborníků ale zahraniční odrůdy nemají tak výrazné silice. Chuť dovozového česneku je proto výrazně slabší.