Škola patří Ivanovicím, ne státu, rozhodl soud

Vyškov – Za nezvyklým sporem o bývalou základní školu v Ivanovicích na Hané dnes udělal tečku vyškovský soud. V majetkovém sporu školu přiřkl městu, které se o ni stovky let staralo. Dosud ale oficiálně budova patřila státu. Rozsudek zatím není pravomocný.

Školu v 18. století vybudovali svépomocí lidé z Ivanovic na Hané a okolí. Léta se o ni starali, platili provozní náklady a veškeré opravy. Přesto podle zákona budova patřila státu. To dnešní verdikt soudu změnil. „Od počátku, co budova stojí, vždy se o ni staraly Ivanovice na Hané, a ne stát. Ivanovice do ní investovaly a udržovaly ji s péčí dobrého hospodáře. Takže nebyl žádný důvod žalobě nevyhovět,“ vysvětlil svoje rozhodnutí přiřknout budovu městu soudce Petr Ševčík.

Ivanovické verdikt potěšil. „Od prvopočátku, kdy jsme podávali žalobu na určení vlastnictví, jsme byli přesvědčení, že je právo na naší straně. Mně i mým kolegům spadl ze srdce velký balvan,“ reagoval starosta Ivanovic na Hané Jozef Heretík (nez.).

Starosta Ivanovic Jozef Heretík (nez.) o získání školy (zdroj: ČT24)

Jakmile bude verdikt pravomocný, chce se město pustit do dokončení rekonstrukce, kterou zastavil soudní spor. Už vloni radnice investovala 750 tisíc korun do sanací stropů a vnitřních omítek a vybudování nových podhledů a osvícení. „Získali jsme evropské dotace na zateplení a výměnu oken,“ dodal Heretík.

Město chce prostory ve staré škole použít pro rozšíření zdejší mateřské školy nebo školní družiny. „Jednou z možností je vytvořit minimálně jednu třídu mateřské školy v této budově,“ přibližil plány Heretík.

Město v uplynulých letech usilovalo o bezúplatný převod budovy od Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových. Úřad to ale opakovaně odmítl a nabídl jim, že mohou budovu odkoupit. S tím Ivanovice nesouhlasily a obrátily se na soud. Ten dal Ivanovickým zapravdu.

Vydáno pod