Břeclav se preventivním postřikem brání přemnožení komárů

Břeclavsko – Na Břeclavsku hrozí přemnožení komárů. Předchozí vydatné deště a současné teplé počasí napomáhají jejich množení a vývinu larev. Lesníci proto dnes začali s postřikem nejohroženějších míst. Do boje s komáry se pustili v okrajových částech Břeclavi, v Kančí oboře a v oboře Soutok.

Už brzy ráno vyrazili pracovníci Lesů České republiky do mokřadů v okolí Břeclavi, aby se pustili do preventivního boje s komáry. „Právě se nacházíme v oblasti, které se říká Kančí obora. Tato lokalita je specifická v tom, že se zde nachází velké množství lesních tůní a kanálů, které jsou ideálním líhništěm komárů,“ řekl vedoucí polesí David Janota.

Hygienici lesníky před časem upozornili na vysoký počet komářích larev ve vodě a mokřinách. „Tato doba je pro postřik ideální. Používáme selektivní insekticid, který hubí pouze komáří larvy. Nemá žádné vedlejší účinky a není toxický pro vodní organismy,“ vysvětlil Janota.

Na českém území žije 40 – 50 druhů komárů. Do lidských obydlí zalétá zejména komár pisklavý a přímo s lidmi žije jeho poddruh komár obtížný, který se vyvinul v prostorách londýnského metra. Po povodních se zvyšuje výskyt komára záplavového.

Kde to jde, rozstřikuje insekticid traktor. V lese ale musí vyrazit do terénu pracovníci lesní správy a rozprášit aerosol ručně. „Teď toho mám na zádech 13 litrů,“ řekl jeden z lesníků, kteří dnes postřik v okolí Břeclavi prováděli. „Já si komárů nevšímám a oni mě taky ne. Zvykl jsem si. Když mě štípne, já na něho kašlu,“ dodal muž. 

O hubení komárů hovoří vedoucí polesí David Janota (zdroj: ČT24)

Cyrilometodějská pouť bez komárů

Břeclav objednala celkem třicet litrů postřiku proti komářím larvám, které se použijí na okrajové části města. Lesníci už v minulých týdnech ošetřili postřikem i některá místa v okolí Lanžhota. „V pátek se na Pohansku uskuteční Cyrilometodějský den. Z důvodu vyššího výskytu komárů v této oblasti provedeme postřik i proti dospělým jedincům. Ten má však krátkodobější efekt,“ vysvětlila mluvčí břeclavské radnice Eliška Windová s tím, že na poutníky tak alespoň na několik hodin přestane obtížný hmyz dotírat.

Jižní Morava poskytuje komárům příznivé podmínky téměř každoročně. Zejména v dolním Podyjí jsou mokré louky a lužní lesy, kde mohou klást vajíčka. Letos jim navíc přeje střídání vlhkého a teplého počasí.

Komáři

Všichni komáři se primárně živí nektarem, ale samičky většiny z asi 3000 druhů sají i krev teplokrevných živočichů. Nepotřebují ji ke svému přežití, ale jako zdroj bílkovin pro vývoj vajíček. Po probodnutí kůže samička vstříkne do krve své sliny, které omezují srážlivost krve. Zároveň působí jako analgetikum, aby postižený tvor nevnímal bodnutí a nebránil se. Právě touto cestou se do těla zvířete či člověka dostanou choroboplodné zárodky, jež často přenáší velmi nebezpečné nemoci (zejména malárii). Komáři takto každoročně nepřímo zahubí miliony lidí.

Jednotlivé druhy se liší velikostí, ale jen výjimečně měří přes 16 milimetrů. Komáři váží obvykle jen 2 až 2,5 miligramu. Za noc dokáží urazit až 10 kilometrů a mohou létat až 4 hodiny bez přestávky. Většina druhů je aktivní a shání potravu v noci, večer či ráno. Přes den se většina komárů schovává na chladných místech.

Zdroj: Wikipedie