Rodiče si stěžovali na Dahlgrenovo chování, vyplývá z dokumentu FBI

Brno – Přes tři tisíce podpisů už se objevilo pod internetovou peticí za vydání Kevina Dahlgrena z USA do České republiky. Dvacetiletý Američan čelí podezření, že v Brně-Ivanovicích zavraždil svoje čtyři příbuzné. Česká televize teď získala další podrobnosti z dokumentů FBI – podle sousedů rodinu jeho chování zneklidňovalo pár dní předtím, než došlo k vraždám.

Pod petici, která žádá vydání Kevina Dahlgrena, přibývají nové podpisy každým dnem. Aktuálně jejich počet přesáhl tři tisíce. Petici na web umístila Američanka žijící v Brně Anne Johnsonová. Podepisují ji Češi, Američané i řada dalších cizinců.

Podle právníka Josefa Bartončíka by petice Dahlgrenovi mohla paradoxně pomoct. „Dokážu si představit, že ji využije obhajoba při zastupování pana Dahlgrena v řízení o jeho vydání. Obhájce by mohl argumentovat tím, že už je veřejně odsouzený a že by to mohlo mít vliv na trestní řízení v České republice,“ řekl Bartončík.

Právník Kevina Dahlgrena
Zdroj: ČT24/ČT Brno

Výpovědi sousedů zavražděné rodiny vnáší do případu další světlo. Podle dokumentů FBI, které má Česká televize k dispozici, si manželé na chování ženina bratrance stěžovali svému okolí. Američan údajně s nožem v ruce obcházel v noci z 19. na 20. května okolí rodinného domu. Rodině se chlubil také tím, že se mu nůž podařilo dostat na palubu letadla při letu z USA. Oficiální dokumenty FBI se ohledně původu informací odvolávají na žádost české policie o Dahlgrenovo zatčení.

Česká strana má na shromáždění všech důkazů a sepsání žádosti o Dahlgrenovo vydání čas do 23. července. „Samozřejmě budeme dělat všechno proto, abychom do šedesátidenní lhůty, kterou máme na zaslání žádosti o vydání, stihli připravit kvalitní podkladové materiály,“ řekla mluvčí jihomoravské policie Petra Vedrová.

ČT už minulý týden informovala o tom, že Dahlgren měl podle dokumentů FBI po příletu do USA na těle čerstvé rány na krku, ramenou a jednom malíčku. Vyšetřovatelům tvrdil, že pochází pravděpodobně z posilovny, kde si byl v den vraždy zacvičit.

Vydáno pod