Elektronické cigarety se prodávají v lékárnách. I když tam nejspíš nepatří

Brno - Elektronické cigarety, náhražky klasického kuřiva, které však neobtěžují okolí, se začaly prodávat i v lékárnách. Nyní ale Česká lékárenská komora vydala stanovisko, které to nedoporučuje, a připravuje se i zákon, který by to zakázal. Ačkoli může být z některých pohledů kouření e-cigarety zdravější, za lékárenský produkt se taková cigareta nepovažuje.

„Naše aktuální doporučení je e-cigarety v lékárnách neprodávat. A to proto, že v tuto chvíli nemají definovaný obsah. Nevíme, jestli tam jsou neškodné látky, nebo škodlivé,“ sděluje názor České lékárnické komory její prezident Lubomír Chudoba s poukazem na to, že opravdu není jasné, co všechno náplň do cigaret, takzvaný e-liquid, obsahuje.

V legislativním procesu je nyní také zákon, aby se elektronické cigarety v lékárnách a jiných zdravotních zařízeních prodávat přímo nesměly. „My jako komora s tím návrhem souhlasíme,“ dodal Chudoba. 

Lékárník: Po elektronických cigaretách je u nás poptávka

Někteří kuřáci, kteří vyzkoušeli elektronické cigarety nebo na ně přímo přešli, ale do lékáren pro tuto pomůcku chodí. Ve své prodejně nabízí e-cigarety například brněnský lékárník Ammar Nasri. „Měli jsme od zákazníků hodně poptávky. Kromě toho je kouření e-cigaret zdravější než kouření běžných cigaret. Nejsou v nich bakterie, formaldehyd nebo benzen,“ vypočítává výhody a dodává i to, že elektronická cigareta zabraňuje pasivnímu kouření.

Ačkoli Česká lékárnická komora prodávat e-cigarety v lékárnách nedoporučila, lékárník Nasri o tom ještě žádné vyrozumění nedostal. Pokud ale dostane, je připraven e-cigarety z prodeje stáhnout. „Je to spíš potravinářský doplněk než lékárenský produkt. Ale patentována byla až v roce 2006 a dosud s ní není tolik zkušeností,“ dodává s tím, že od zákazníků má zatím kladné reference.

Lékař: Pro odvykání existují vhodnější přípravky

Podle lékaře plicní kliniky Fakultní nemocnice Brno Svatopluk Richtera ale elektronická cigareta jako pomůcka k odvykání kouření příliš vhodná není. „My v našem centru elektronické cigarety nepoužíváme,“ říká lékař a dodává, že na klinice dávají přednost léku champix, který vykazuje asi třetinovou úspěšnost, nebo nikotinovým náplastem a žvýkačkám.

Podle Richtera neexistují dosud žádné validní výzkumy, které by potvrdily souvislost mezi používáním e-cigarety a odvykáním kouření. „Pro velké procento je to jen drahá hračka, malé procento přestane kouřit. Ale nemůžeme si být jisti, zda je to jen placebo efekt,“ vysvětluje nejasnosti. „Navíc nejsou přesné normy na složení náplní. Je tam nikotin, ale co je tam dál, to nevíme,“ připomíná lékař Richter další z rizik. 

Lékař z plicní kliniky Fakultní nemocnice Brno Svatopluk Richard mluví o e-cigaretách (zdroj: ČT24)

S podobným názorem se přidává i Eva Králíková z Centra pro závislé na tabáku. U e-cigaret není prokázána bezpečnost a účinnost. Neprošly sítem klinických studií, tudíž do lékárny nepatří,„ říká Králíková, která ale uznává, že například pro okolí kuřáka jsou e-cigarety určitě přínosem, a kdyby elektronická cigareta nadobro nahradila tu klasickou, bylo by to bezvadné. Dodává ale, že jako odvykací nástroj elektronické cigarety nefungují. “U nás je zkusila tak polovina kuřáků. Ale asi jen sedm procent si je koupilo víc než jednou," uzavírá.

Co je to e-cigareta?

Elektronická cigareta je zařízení, které bylo vyvinuto a patentováno v Číně v roce 2006. Toto zařízení vytváří páru podobnou kouři zahřátím kapalné náplně nazývané e-liquid. Tuto páru pak kuřák elektronické cigarety vdechuje. V elektronické cigaretě nedochází ke spalování, ale pouze k odpaření náplně. Chemicky se tedy náplň nemění. Přestože oficiální název je elektronická cigareta (e-cigareta), funkčně se jedná o vaporizér.

Zdroj: Wikipedie

Kuřák: Začal jsem naopak kouřit víc

Jedním z kuřáků, kteří se vrátili od elektronické zpět ke klasické hořlavé tabákové cigaretě je i Brňan Roman Koloděj. „Zkoušel jsem elektronickou cigaretu, abych to snížil. Moc se to nepovedlo. To proto, že s tím si můžete zakouřit kdekoli. V práci, v posteli a nikoho to neobtěžuje,“ upozorňuje na vlastnost, která je velkým plusem pro pasivní kuřáky, ale jak vidno i minusem pro ty aktivní.

Panu Kolodějovi se neosvědčila ani metoda snižování množství nikotinu v náplni. „Nedávalo mi to ale to, co by asi mělo. Čekal jsem, že mi to bude chutnat.  Hodně příchutí, ale nenahradí to. Přešel jsem potom zpět na klasické cigarety,“ dokončuje příběh o sobě a e-cigaretě.