Boj s kriminalitou v Břeclavi: nové kamery, preventista i domovníci

Břeclav - Další tři bezpečnostní kamery, preventista a několik domovníků přibude v rizikových částech Břeclavi. Tato opatření, na která dostali Břeclavští dotace z ministerstva vnitra, budou mít za úkol zvýšit bezpečnost v okolí ulic Riegrova a Slovácká. Rozšíří tak kamerový systém, který město uvedlo do provozu na začátku roku.

Od ministerstva dostala Břeclav na prevenci kriminality necelý milion korun. Za něj rozšíří kamerový systém o tři body, které se napojí na stávajícímu dohledovému centru. Kamery by tak nově měly pokrývat Slováckou a Husovu ulici, posílí se také stávající pokrytí okolí Riegrovy ulice. 

Už nyní fungují v Břeclavi dva takzvaní asistenti prevence kriminality. K něm by měl z dotačních peněz přibýt třetí člověk. „Bude působit v lokalitě, kterou částečně spravoval jeho dosavadní kolega, tedy v oblasti kolem nákupního centra a sídliště Slovácká, přes pěší zónu a Sady 28. října, až po nádraží,“ upřesnil velitel městské policie Stanislav Hrdlička s tím, že asistenti prevence se městské policii zatím osvědčili.

Pomáhat udržovat pořádek v městských domech by nově měli i domovníci. Břeclavští chtěli původně zaměstnat čtyři, nakonec ale budou peníze jen na tři. „Zatím ještě nevíme, ve kterých konkrétních domech budou působit, ale určitě jeden z těchto domovníků bude určen pro domy v ulicích Riegrova, Na Zahradách a Krátká,“ popsal plány na zavedení domovníků vedoucí majetkového odboru břeclavské radnice Čestmír Blažek.

Kamery od začátku roku odhalily desítky přečinů

Základ systému s více než třiceti kamerami Břeclav nainstalovala v listopadu loňského roku a do ostrého provozu spustila letos v lednu. Kamery pokryly převážně problematické ulice Na Zahradách, Krátkou a Riegrovu. 

Od svého spuštění už kamery pomohly odhalit několik desítek trestných činů. Jednalo se například o krádeže organizovaných skupinek v samoobsluze.

Spolu s kamerami loni v listopadu přibyly u městských nájemních domů i zámky s elektronickými čipy, které zaznamenávají historii jednotlivých vstupů. Ty mají zabránit zejména vandalismu na chodbách domů nebo vykrádání sklepů, které bylo v této lokalitě poměrně běžné.