Záchranáři radili zájemcům, jak pomoci tonoucímu

Brno - Zachránit tonoucího z ledové vody a sám si přitom neublížit. To dnes cvičili členové jihomoravských záchranných složek na Brněnské přehradě. O své rady se podělili i se zájemci z řad diváků. Těch dorazilo přes tisíc a někteří z nich si záchranu vyzkoušeli přímo na místě.

Co dělat, když se například při bruslení prolomí led, a bruslař skončí ve studené vodě? To se mohli v sobotu odpoledne dozvědět zájemci na Brněnské přehradě. Záchranáři a hasiči zde totiž cvičili, jak rychle a správně zachránit tonoucího z ledové vody. Své cvičení doplnili i o doporučení a názorné ukázky pro přihlížející.

Záchranáři se museli dostat k figurantovi, vytáhnout ho z vody a ošetřit ho. To stejné si pak za pomoci profesionálů mohli vyzkoušet i někteří odvážlivci z řad přihlížejících. Zájem o cvičení byl mezi lidmi obrovský. Dorazilo jich více než dvanáct set. „Šlo o první takovou akci,“ řekla Pavla Pražáková z jihomoravského hasičského sboru.

Záchranáři a hasiči lidem doporučili, aby jim ihned zavolali, pokud uvidí, jak se pod někým propadl led. Pokud se rozhodnou tonoucího zachránit, měli by při vyprošťování rozložit svou váhu na ledě, aby sami do vody nespadli. Nejvhodnější je na led si lehnout. „Existují záchranné techniky, které lze využít ještě před příjezdem profesionálních složek. Vždy ale musí být voleny tak, aby nebyl ohrožen daný zachránce, protože pak musíme na místě zachraňovat dva lidi,“ upozornila mluvčí jihomoravských záchranářů Barbora Zuchová.

Právě Brněnská přehrada je oblíbeným cílem bruslařů. Lidé se po zamrzlé přehradě také rádi vydávají na procházky. Každou zimu průměrně dojde asi ke 2 případům, kdy se pod někým proboří led. Ačkoliv už několik let nikdo nezemřel, vyprostit tonoucího je velmi náročná práce i pro záchranáře.  

Nyní je led na přehradě bezpečný. Má průměrně dvaadvacet centimetrů. Městská policie ho ale neustále monitoruje.