Na krumlovském zámku pokračují opravy. Zatím se neví, jaká výstava nahradí Epopej

Krumlovský zámek se připravuje na druhou turistickou sezonu bez Slovanské epopeje. Během zimy pokročily opravy zámeckého interiéru. Do oprav, které zatím na první pohled nejsou příliš vidět, se investovalo přes čtyři miliony korun. Zda se do opravených výstavních prostor ale někdy vrátí Muchovo veledílo, je velmi nejisté. Pražská galerie se snaží navštěvovaná plátna ve své sbírce udržet.

V jižním křídle krumlovského zámku, které se právě opravuje, je nová elektřina, opravena jsou některá okna a některé místnosti mají nové dveře. Další opravy přijdou na řadu zanedlouho. „Provedli jsme základní úpravy podlah a omítek,“ uvedl starosta Moravského Krumlova Tomáš Třetina (TOP 09). Další změny se teprve provádějí. „Snažíme se obnovit původní podobu zámku. Mělo by se tedy do výstavních prostor chodit zvoničkou a po původním schodišti. Chceme také zpřístupnit první patro zámku,“ dodal Třetina.

Starosta Moravského Krumlova Tomáš Třetina mluví o opravách krumlovského zámku (zdroj: ČT24)

O tom, na co se budou návštěvníci do výstavních prostor chodit letos dívat, se stále jedná. „Předpokládám, že se letos vrátíme opět k modelu výstavy moderního umění, která by měla korespondovat s prostory zámku,“ říká Marek Pokorný, který se na přípravě krumlovských výstav podílí. Dodává, že program letos oživí i doprovodné akce. „Sezonu zahájíme koncertem hudebního festivalu Concentus Moraviae. Počítá se také s vystoupením operní pěvkyně Magdaleny Kožené. V prostorách bude i doplňková výstava fotografa Jiřího Slámy,“ vyjmenovává Pokorný.

Starosta Třetina se stále nevzdává ani toho, že by se na zámek v budoucnu vrátila Slovanská epopej. V tomto smyslu chápe i memorandum, ve kterém se loni v srpnu zástupci Jihomoravského kraje, ministerstva kultury, firmy Incheba a právě Moravského Krumlova dohodli na společné opravě zámku. „S pražskou výstavou Epopeje se počítá dva roky. Využijeme je k tomu, že dáme zámek dohromady. Pak – předpokládám, že v roce 2014 – zahájíme intenzivní jednání o možnosti návratu Epopeje na Moravu,“ prohlásil loni v srpnu krumlovský starosta.

Pražská galerie Slovanskou epopej pustit nehodlá

Praha se ale Muchových pláten vzdát nehodlá. Ačkoli smlouva na jejich pronájem je platná pouze do konce roku, již nyní se jedná o nové. Ta by Galerii hlavního města Prahy zajistila umělecké dílo, které měsíčně navštíví mezi sedmi a osmi tisícovkami turistů, i do budoucna. Návratu pláten na jih Moravy nenahrává ani to, že pražští radní nedávno odsouhlasili zapůjčení pláten do Japonska na rok 2017. Jedná se i o dalších zápůjčkách do zahraničí.

Stěhování Slovanské epopeje

  • Červen 2010: Epopej se měla odvézt, ale nedošlo k tomu – na poslední chvíli zůstala v Krumlově. Stalo se tak na základě předběžného opatření, o které požádali Muchovi dědicové.
  • Únor 2011: Prvních pět Muchových pláten z dvacetidílné Slovanské epopeje odvážejí potají nákladní auta do Prahy. Následuje vlna protestů místních lidí, ke kterým se připojují i známé osobnosti. Praha mezitím připravuje převoz dalších pláten.
  • Říjen 2011: Poslední výstavní měsíc zažívá krumlovský zámek obrovský zájem o Epopej.
  • Říjen–listopad 2011: Odpůrci stěhování pořádají šestidenní protestní pochod z Moravského Krumlova do Prahy. Petici poté předávají na zasedání pražského zastupitelstva 3. listopadu. Předávají tam pražským zastupitelům petici proti stěhování.
  • Listopad 2011: Pražští kurátoři balí na zámku v Moravském Krumlově i přes protesty posledních pět Muchových pláten a odvážejí je do Prahy. Krumlov připravuje stížnost na nešetrné zacházení při převozu.
  • Květen 2012: V pražském Veletržním paláci probíhá slavnostní vernisáž díla.
  • Srpen 2012: Zástupci Jihomoravského kraje, ministerstva kultury, města Moravský Krumlov a firmy Incheba podepsali memorandum o spolupráci na opravě krumlovského zámku. Podle starosty Moravského Krumlova Tomáše Třetiny to je krok k navrácení Epopeje.
  • Listopad 2012: Pražští radní schválili zapůjčení díla na několikatýdenní výstavu do Japonska na rok 2017.