ČT: Žalobce dál stíhá bývalé radní v kauze Bytasen

Brno - Státní zástupci zamítli stížnosti bývalých radních Brna-severu proti jejich trestnímu stíhání. Podle žalobců nese osm bývalých radních odpovědnost za schválení nevýhodné smlouvy se společností spravující bytový fond. Městská část kvůli tomu přišla o desítky milionů korun. Zda by stíhání měla čelit i samotná firma Bytasen, na tom se státní zástupci neshodli.

První pochybnosti okolo správy městských nemovitostí v části Brno-sever se objevily před volbami v roce 2010. Městská část si tehdy nechala vypracovat ekonomický i právní audit, které ukázaly, že firma Bytasen si za sedm let služeb pro radnici měla neoprávněně vyfakturovat přes 96 milionů korun. Tehdejší starosta městské části Leo Venclík (ODS) podal na základě auditů trestní oznámení na společnost Bytasen.

„Zatímco v rámci původního prověřování byla poškozenou městská část, tak nyní je vedeno trestní stíhání naopak proti tehdejším radním městské části, kteří se společností Bytasen uzavřeli tak nevýhodné smlouvy,“ vysvětluje nečekaný zvrat ve vyšetřování mluvčí Městského státního zastupitelství v Brně Jan Petrásek. Policie obvinila kompletní vedení radnice z volebního období 1998 až 2002.

Co se píše v právní analýze

„Městská část Brno-sever připustila vznik a trvání stavu, kdy docházelo k vynakládání veřejných prostředků bez předchozího postupu dle dotčených právních předpisů a kdy správci v souvislosti se správcovskou činností byly dlouhodobě vypláceny částky, které přesahovaly smluvně sjednanou odměnu.“

Zdroj: právní audit pro MČ Brno-sever

Radnice městské části Brno-sever
Zdroj: ČT24/ČT Brno

Z tehdejších jedenácti členů rady městské části jich bylo trestně stíháno devět. Bývalá starostka Marta Hartlová a radní Josef Prokeš totiž mezitím zemřeli. Ze skupiny obviněných byl vyčleněn také Pavel Lukl (ODS), a to pravděpodobně pro špatný zdravotní stav. Osm zbývajících členů rady bylo obviněno, že schválilo smlouvy, které byly pro radnici značně nevýhodné.

Většina obviněných radních se proti svému stíhání ohradila. „Stížnosti všech obviněných byly zamítnuty jako nedůvodné. Trestní stíhání tak pokračuje dál,“ konstatuje Petrásek.

Osm bývalých radních je obviněno z porušování povinností při správě, za což jim hrozí dva a až osm let za mřížemi. Další obvinění souvisí se zneužíváním pravomoci veřejného činitele, kdy bývalým radním městské části hrozí až deset let ve vězení.

Bývalý starosta Brna-sever Leo Venclík (ODS)

„Nesouhlasím s tím, že je obviněna rada. Je to první případ, kdy je dávána kolektivní vina. A musím říct, že s ním nesouhlasím. Myslím si, že je naprostý nesmysl obviňovat radu za to, jak hlasovala.“

Bývalý starosta Leo Venclík (ODS)
Zdroj: ČT24/ČT Brno

Jediným ze skupiny, kdo stále zůstává na radnici Brna-sever, je místostarosta Ivan Svoboda (dříve ODS). O jeho setrvání ve funkci se ale bude teprve rozhodovat. „Pokud vím, tak je to jediný případ v historii České republiky, kdy jsou zastupitelé stíháni za hlasování,“ myslí si Svoboda. Ten odmítá údajnou kolektivní vinu celé rady a upozorňuje, že všechny smlouvy s firmou Bytasen prošly kontrolou úředníků a právníků.

Na počátku sporu byly přitom čtyři částky, které Bytasen údajně neoprávněně vyfakturoval, a poté odčerpal z radničních účtů. Bývalý starosta Venclík v minulosti připustil, že firma Bytasen získala značnou volnost v hospodaření. Z velké části samostatně hospodařila s účtem Brna-sever.

Kontrolní mechanismy selhaly

„Dlouhodobé trvání popsaného protiprávního stavu svědčí o jednoznačném selhání kontrolních mechanismů.“

Zdroj: právní audit pro MČ Brno-sever

Bývalou spolumajitelkou společnosti Bytasen je nynější starostka městské části Brno-sever Sabina Tomíšková (ODS). „Přesný obsah obvinění vůči bývalým členům rady neznám. Ale chybu neudělal nikdo, šlo o standardní smluvní vztah,“ tvrdí Tomíšková. Se závěry auditů nesouhlasí, a pokud soudy nakonec firmu Bytasen zprostí obvinění, chce naopak zažalovat autory obou auditů.

Místo jedné smlouvy řada dodatků

Podle auditů je problém v tom, že spolupráci radnice a Bytasenu neupravovala jedna jasně napsaná smlouva, ale bez výběrového řízení vzniklo několik dodatků a nových smluv, kde povinnosti firmy nejsou jednoznačně určené. Společnost si měla neoprávněně fakturovat peníze za úklid domů a chodníků, právní služby nebo platby domovníkům.

Zda bude stíháno i vedení firmy, zatím není jasné. V této otázce se totiž neshodnou státní zastupitelství – zatímco městské státní zastupitelství v Brně i nadále trvá na tom, že firma by měla být trestně stíhána, krajské chce Bytasen obvinění zprostit. Spor nyní musí rozhodnout Vrchní státní zastupitelství v Olomouci. Vyšetřování stále pokračuje a zatím není jasné, kdy by z něj mohla vzejít první žaloba.