Rok navíc v mateřské škole se rodičům dětí prodraží

Brno - Od ledna musí rodiče dětí s odkladem povinné školní docházky za rok navíc ve školce platit. Podle sociálních pracovníků i vedení školek může nový nečekaný výdaj způsobit problémy především sociálně vyloučeným rodinám, pro které je předškolní příprava zvlášť důležitá.

Placení za školku čeká i maminku pětiletého Pepíka. Odklad dostal na doporučení logopeda i psychologa, další rok ve školce potřebuje. „Budeme muset platit tisícikorunu měsíčně navíc. Pro nás to třeba není tak, že bychom si to nemohli dovolit, ale rozpočet rodiny to určitě zasáhne,“ svěřila se Kristýna Holubová.

Zatímco vloni ještě děti s odkladem povinné školní docházky neplatily, letos už musí. „Chceme tím především snížit množství odkladů, které jsou často zbytečné,“ uvedl mluvčí Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy Marek Zeman.

Jenže nové pravidlo podle psychologů nejvíc zasáhne naopak děti, které odklad potřebují. „Pokud se rodiče nebudou rozhodovat podle nejlepšího zájmu dítěte, ale podle toho, jestli mají v kapse peníze na školku, tak asi nám budou nastupovat do školy některé děti značně nezralé,“ kritizuje změny psycholožka z pedagogicko-psychologické poradny Jarmila Burešová.

Pro mnohé rodiče je poplatek příliš vysoký

Školka sice může rodičům v hmotné nouzi placení prominout, ale ne všichni na úlevu dosáhnou. Třeba sociální pracovnice Jana Balážová už teď - rok dopředu - přemýšlí, zda si bude moci odklad pro syna dovolit. Rodiny, se kterými pracuje, jsou na tom přitom ještě daleko hůř.

„Já i muž máme zaměstnání, i tak je pro mne tato částka docela vysoká. Co se týče našich klientů, pro ně je opravdu neúnosná,“ je přesvědčená žena.

„Nejhorší je to pro rodiny, které mají nízký rodinný příjem, ale nejsou ještě na hranici toho, aby dostávaly dávky v hmotné nouzi. A potom se stane to, že už jim na mateřskou školu nezbývá,“ komentovala změnu ředitelka Mateřské školy Bučovice Jindřiška Potěšilová. „Pro ně to může být důvod, proč dítě vzít ze školky, protože jim nikdo neodpustí poplatek. Pak děti nechávají doma, a tím se znemožní nějaká hlubší příprava na první třídu,“ obává se vedoucí pedagogického programu v neziskové organizaci IQ Roma servis Veronika Vaňková.

Řešení by rodinám mohly nabídnout přípravné nulté ročníky základní školy. Ty vznikají především v sociálně vyloučených lokalitách. Ročně dostává v celé republice odklad nástupu do školy na 17 000 dětí, na jižní Moravě chodí do školky o rok déle průměrně 1 700 dětí.