Klub Fléda dostal další pokutu, tentokrát od hasičů. Bude rušit koncerty

Brno – Hudební klub Fléda, jehož produkci se pokoušela omezit radnice městské části Královo Pole vyhláškou, má další problémy. Klub loni pomáhala zachránit dokonce i petice. Po zářijové kontrole hasičů dostal stodvacetitisícovou pokutu, na jejíž úhradu nemá peníze. Provozovatel klubu totiž musel po kontrole hygieniků investovat do odhlučnění stropní konstrukce, protipožárních opatření a do nové elektroinstalace. A protože na placení pokut už peníze nezbývají, bude muset svoji produkci omezit.

„Už na konci roku 2012 jsme museli zrušit vystoupení jednoho protagonisty, neboť jsme nechtěli riskovat další pokutu. A tak to bude pokračovat i letos. Některé hudební hvězdy si prostě nedovolíme pozvat. Celková výše pokut je velmi vysoká. K té poslední od hasičů nemáme zaplacenou ani loňskou pokutu od hygieniků, která se vyšplhala na sto deset tisíc korun. Abychom ale byli schopni provést všechny úpravy, jež nám byly nařízeny, tak nám už na pokuty prostě nezbývá,“ vysvětlil ředitel klubu Fléda Pavel Cupák. Ten podle svých slov místo provozování klubu a starostí o program běhá po úřadech. Je přitom přesvědčen, že je za tím záměr klub zlikvidovat.

Podle hasičů ale pokuta udělená Flédě není nejvyšší. „Mohli jsme udělit pokutu až do výše půl milionu korun. Hasiči musí brát v úvahu, že jde o prostory, kde se shromažďuje velké množství lidí. Jsou nebezpečné jak pro ně, tak i pro hasiče při možném zásahu,“ uvedl mluvčí Jaroslav Mikoška. Klub tak musel na základě připomínek hasičů změnit například umístění některých hasicích přístrojů nebo instalovat protipožární dveře. Do částečné rekonstrukce elektroinstalace už provozovatel investoval kolem čtyřiceti tisíc korun. „Udělat ji v tomto stoletém domě v celém rozsahu nejde tak rychle,“ dodal Cupák.

Pavel Cupák, ředitel hudebního klubu Fléda (zdroj: ČT24)

O velké kontrole v klubu Fléda rozhodlo vedení městské části Královo Pole. „Bylo to na základě stížností od občanů. Jako městská část se musíme těmito podněty zaobírat,“ řekl už v září starosta Králova Pole Roman Vykoukal (ČSSD). Celý klub proto zkontrolovali pracovníci stavebního úřadu, hasiči a hygiena.

Kvůli častým stížnostem na hluk se už dříve vedení klubu rozhodlo odhlučnit stropní konstrukci velkého sálu. „Vycpali jsme železné traverzy na stropě speciální hmotou, která má zvukově a tepelně izolační a protipožární vlastnosti,“ vysvětlil provozovatel klubu Lukáš Stara. Investice vyjde na 90 tisíc korun. Kompletní vyřešení problému by ale přišlo na 3 miliony, které provozovatel nemá. Jedná teď proto s možnými investory a sponzory.

Hudební klub Fléda v Brně
Zdroj: ČT24/ČT Brno

Fléda byla v hledáčku úřadů i strážníků už v minulosti 

Nápor kontrolorů zažívá Fléda už léta. Konkrétně v roce 2011 v květnu byli městští strážníci k podniku přivolaní za jeden měsíc celkem 120krát. Obyvatelé okolních domů si často stěžují na hluk, klub proto kromě strážníků kontrolují i hygienici a kulturní komise městské části.

V souvislosti s tím byl jeden z královopolských zastupitelů, Jan Kratochvil (TOP 09), podezřelý ze střetu zájmů. Jako člen kulturní komise údajně hlasoval o stížnostech na klub, sám je přitom majitelem sousedního domu. Kratochvil proto později na své členství v komisi rezignoval, obvinění se ale bránil. „Jaký je to střet zájmů, když já jsem majitelem domu, kde mám šedesát nájemníků. Oni si stěžují, že tu nemůžou bydlet. Nám se odstěhovaly za poslední měsíc tři rodiny,“ řekl loni Kratochvil. Provozovatel klubu Lukáš Stara tehdy obrovský počet kontrol označil za hraničící se šikanou. Podle něj se vedení Flédy snaží negativní vlivy jako hluk nebo výtržnosti některých návštěvníků co nejvíc eliminovat. 

Od kontrol až na pokraj zániku 

V mnohem svízelnější situaci se ale provozovatelé Flédy ocitli loni na jaře. Zastupitelé městské části Královo Pole tehdy schválili vyhlášku, která nařizuje zahrádkám a podnikům s veřejnou produkcí hudby omezit provoz a zavřít nejpozději ve 22 hodin. Nařízení se ovšem ve Štefánikově ulici týkalo pouze domů s popisným číslem 18 až 28, tedy i toho, kde sídlí Fléda. Ozvaly se proto i kritické hlasy, že jde o účelovou vyhlášku, která má klub Fléda zlikvidovat. Takové omezení by zřejmě znamenalo konec klubu, jenž Brňané navštěvovali už před více než sto lety. Podnik si za roky fungování vydobyl dobrou pověst v Česku i zahraničí. 

Za Flédu se tehdy postavilo 20 tisíc lidí z celé republiky, mezi nimi například David Koller ze skupiny Lucie, Roman Holý z Monkey Business, zpěvák Jiří Macháček i držitelé Oscara za hudbu k filmu Once Markéta Irglová a Glen Hansard. Ti všichni se podepsali pod petici, kterou předali brněnským radním. Za Flédu se nakonec postavili i sami radní a většina brněnských zastupitelů na zasedání 19. června. Štefánikovu ulici z kritizované vyhlášky vyškrtla. 

Fléda alias Brněnský netopýr

Historie klubu sahá až do roku 1911. Původně vznikl jako obdoba vídeňského kabaretu Wiener Fledermause a nesl název Brüner Fledermause (Brněnský netopýr). Mezi lidmi se však brzy zažila zkrácenina „Fléda“. Byl prvním klubem ve městě, kde se začal hrát jazz. V 70. a 80. letech pak sloužil jako televizní studio. Po skončení nájemní smlouvy s Českou televizí v roce 2000 byl postupně přebudován na filmový a hudební klub. Pořádají se tam filmové přehlídky, koncerty různých žánrů od jazzu, techna až po vážnou hudbu a také divadelní představení. V klubové scéně je jeho jméno proslulé v celorepublikovém měřítku.