Biskup Cikrle se setkal na vánočním obědě s lidmi bez domova

Brno - Vánoční oběd pro chudé dnes v Brně uspořádala Komunita Sant'Egidio. U společného stolu se lidé bez domova a senioři z Domu pokojného stáří setkali také s brněnským biskupem Vojtěchem Cikrlem. Vánoční obědy organizuje komunita každý rok na mnoha místech světa.

Brněnští bezdomovci znají dobrovolníky z Komunity Sant'Egidio velmi dobře - každou středu jim totiž v centru Brna vydávají čerstvě připravené bagety. Dnešní slavnostní oběd pro více než dvě stovky lidí byl tak pomyslným vyvrcholením jejich setkávání. „Všechny přítomné pomalu známe osobně ze setkávání každý týden. Jsou tu ale i lidé, kteří chodí jen na sváteční oběd. Přišli i lidé, kteří mají kde bydlet, naši přátelé. Nikoho nevyháníme,“ popsala dobrovolnice Iveta Jalová.

Na vytváření a rozdávání vánočního menu se podílelo padesát dobrovolníků. „Polévka je vývar, pak svíčková a na závěr dezert,“ prozradila Jalová. V restauraci pod katedrálou Petrov a na faře u kostela sv. Jakuba vydali 220 porcí. Uvařit je mohou dobrovolníci díky darům věřících a sponzorů, kteří vedle peněz často posílají také oblečení nebo deky.

Pozvání na dobročinnou akci pro chudé přijal i brněnský biskup Vojtěch Cikrle.

Brněnský biskup Vojtěch Cikrle o dobročinné akci (zdroj: ČT24)

Komunita Sant’Egidio pořádá vánoční obědy s chudými už třicet let. Poprvé ke společnému stolu usedli v bazilice Santa Maria v italském Římě. „Nejde ani tak o to jídlo, to je jen symbolické. Hlavní je se s lidmi setkat, popovídat si, protože jsme něco jako jejich rodina,“ dodala Jalová.

Vydáno pod