Zájem o palivové dříví neustále roste. Lidé chtějí ušetřit

Brno – Palivové dříví jde doslova na dračku. Ceny uhlí, elektřiny i zemního plynu neustále rostou, a tak lidé přecházejí na levnější palivo. Po dřevu nesahají jen domácnosti, ale i firmy. Stále modernější je mít vedle kotle také krb, který vedle tepla vykouzlí v místnosti také útulnější atmosféru.

Tomáš Palko topí dřevem především proto, aby ušetřil. Aby za něj zaplatil co nejméně, sám si je po dohodě se správcem v lese zpracovává a vozí domů. „Musím vynaložit svoji práci. Pro mě je to plus, že ušetřím, a také je čistší les, protože ty odřezky se musí uklidnit, aby v lese nebyl nepořádek,“ popsal senior s tím, že kdyby si zpracované dřevo nechal dovézt, bylo by desetkrát dražší.

Podobně jako Tomáš Palko sahá po dřevu stále více zákazníků. Jen Lesům města Brna vzrostla poptávka oproti minulým letům zhruba o třetinu. „Velký zájem je o tvrdé palivové dříví, o dub a buk. Na topení je tvrdé dřevo nejvhodnější, dává více tepla, protože má větší objemovou hmotnost,“ popsal vedoucí skladu Lesů města Brna v Rájci-Jestřebí Petr Klein. Pro dřevo si podle jeho zkušeností jezdí rodiny i firmy z širšího okolí.

Dřevo na samovýrobu zákazníkům Lesy města Brna prodávají jen výjimečně. „Je to těžká, namáhavá, a především nebezpečná práce, do které se navíc pouští laik. Právě kvůli bezpečnosti preferujeme prodej námi zpracovaného dřeva,“ vysvětlil vedoucí Výrobního a obchodního oddělení Lesů města Brna Miroslav Pacholík.

Vydáno pod